Hlavní drážďanský vánoční trh Striezelmarkt začíná každým rokem ve čtvrtek před prvním adventem. „Letos tento den připadl na čtvrtek 24. listopadu. U příležitosti zahájení 582. Striezelmarktu se jako každý rok bude konat slavnostní ekumenická bohoslužba v drážďanském kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt," prozradila Mosteckému deníku Sussane Arens z Drážďanského zpravodaje.

Bohoslužbu již tradičně hudebně doprovází známý chlapecký pěvecký sbor Dresdner Kreuzchor, který si letos připomíná 800 let od svého založení. V kostele je místo pro 3 000 hostů a vstup je volný. Zahájení pak bude pokračovat na pódiu přímo na náměstí Altmarkt. Představitelé města nakrojí vánoční drážďanskou štolu, která je předzvěstí Štolové slavnosti. Ta se uskuteční v sobotu 3. prosince, kdy se na náměstí Altmarkt bude krájet několikatunová obří štola.

VÝHODNÁ CESTA Kdo nemá auto, nebo nechce mít starosti s parkováním, jezdí z Mostu do Drážďan vlakem přes Děčín a Bad Schandau. Výhodná jednodenní síťová jízdenka Labe - Elbe pro jednoho cestujícího stojí 250 Kč (zahrnuje cestu tam a zpět plus MHD v Drážďanech). Stejná jízdenka pro 2 – 5 cestujících
(bez ohledu na věk) stojí jen 550 Kč.

„Centrum Drážďan očekává v den slavnosti přes 150 tisíc návštěvníků sledujících průvod, jehož součástí bude také letos povoz tažený koňským čtyřspřežím vezoucí více než třítunovou obří štolu. Průvod bude zakončen na Striezelmarku, tedy na náměstí Altmarkt, kde přítomní pekaři obří štolu rozprodají návštěvníkům. Drážďanská štola, německy Dresdner Christstollen je patrně nejslavnějším značkovým produktem z Drážďan," doplňuje Sussane Arens.

Štola, která se bude krájet už ve čtvrtek na zahájení Striezelmarktu není ta známá obří štola, která se prezentuje až v rámci slavnostního průvodu, ale spíše její menší příbuzná, její zvláštností však je, že je každý rok o jeden milimetr delší, tento rok 2016 milimetrů.

Po slavnostním zahájení se roztočí 14metrová krušnohorská vánoční pyramida, která je dalším z tradičních symbolů saských vánoc a se svými více než 14 metry byla zapsána do Guinessovy knihy rekordů. A v asi 250 slavnostně vyzdobených stáncích se začnou prodávat nejen vánoční pochoutky, ale i regionální řemeslné výrobky, jako třeba krušnohorské řezbářské umění, plauenská krajka či svítící takzvané ochranné hvězdy.

Striezelmarkt potrvá až do Štědrého dne do 14.00 hodin. Otevřeno bude každý den od 10.00 do 21.00 hodin. O dvě hodiny déle, tedy. do 23.00 hodin, bude Striezelmarkt otevřen v pátek před třetím adventním víkendem v rámci akce nazvané Sternstunden Hvězdné hodiny. V tento páteční večer mohou návštěvníci na vánočním trhu zažít velkolepou hru světel a potkat magické bytosti v kostýmech.

Na ostatní adventní víkendy bude připraven pódiový program.