Ruská agrese byla velkým šokem i pro ty, kteří jsou zvyklí celý svůj život pomáhat. Od čtvrtečního rána tak upírají veškerou svou pozornost a síly právě na Ukrajinu. „Děláme průzkum toho, kolik jsme schopni poskytnout obydlí. Samozřejmě jsme se připojili ke sbírce Diakonie. Třetí v pořadí pak bude materiální pomoc. Ale je to všechno příliš čerstvé,“ říká děčínský evangelický farář Tomáš Matějovský. Ten nabídl již děčínskou faru v Bezručově ulici k případnému využití uprchlíky. „Již na začátku týdne jsme nabídli pomoc českým evangelickým sborům v Bohemce a ve Veselinisce, což je asi tisíc kilometrů od Užhorodu,“ dodává Matějovský.

Právě na zajištění dostatečných ubytovacích kapacit se nyní zaměřuje také Správa uprchlických zařízení, která v ústecké části Předlice provozuje azylové integrační centrum. To ale není určené pro hromadné ubytování lidí. „V Předlicích máme jen několik míst pro ubytování,“ vysvětlil mluvčí SUZ Jan Piroch. Státní organizace ve čtvrtek 24. února dopoledne vyzvala veřejnost o zaslání nabídek volných ubytovacích kapacit, ideálně i s možností zajištění stravování.

Lidé prchající z Kyjeva zablokovali hlavní tahy ven z města
Rusko napadlo Ukrajinu. Sabotéři pronikli do Kyjeva, Zelenskyj hlásí mobilizaci

Diakonie se pak nyní zaměřuje především na finanční sbírku, kterou organizuje její ústředí. Oslovené pobočky na severu Čech zatím lokální sbírkové akce nerozjely. „Momentálně jsme o nic takového nebyli požádáni. Vše v současné době soustředíme prostřednictvím našeho ústředí na centrální sbírkový účet,“ uvedla ředitelka pobočky Diakonie v Jablonci nad Nisou Michaela Albrechtová.

Ke své centrální sbírce se připojily také jednotlivé pobočky Charity. „Je to velmi čerstvé, situace se navíc velmi rychle vyvíjí a neustále přichází nové a nové informace. V současné době jsme ale zatím sbírku materiální pomoci nespustili,“ uvedla Eva Hadašová z diecézní Charity. Je tak možné, že sbírku materiální pomoci v podobě oblečení nebo drogistického zboží spustí příští týden. Litoměřická diecéze zahrnuje Ústecký, Liberecký a část Středočeského kraje.