Po deseti měsících zdánlivě klidného vládnutí vypukla na mostecké radnici nečekaně politická krize. Koalice Severočeši Most ANO KSČM přestala ve čtvrtek odpoledne fungovat. Městskou radou otřásají spory. Politici začali po rozkolu v zákulisí jednat o podobě nové městské vlády. Kdy se strany dohodnou, není jasné.

Příští řádná schůze městské rady je ve čtvrtek 17. září, řádné zasedání zastupitelstva až 26. listopadu. V období, kdy se připravuje miliardový rozpočet na příští rok a kdy je třeba řešit ve městě řadu problémů, to není pro veřejnost příjemná zpráva.

VELKÝ NÁVRAT HANY JENÍČKOVÉ? Sdružení Mostečané Mostu má šanci uzavřít koalici a vrátit se do vedení města. „Nelze to vyloučit," řekla Mosteckému deníku zastupitelka a bývalá náměstkyně primátora Hana Jeníčková. V zastupitelstvu je šest subjektů. Sdružení je druhým nejsilnějším a má již koaliční zkušenost s KSČM, ODS i s ČSSD. Více zde.

Oficiálně je vše při starém a pro obyvatele Mostu se zatím nic nezměnilo. Nikdo nebyl odvolán, nikdo nový nebyl zvolen. Politici vzešlí z loňských říjnových komunálních voleb mají své funkce, primátorem Mostu je Jan Paparega (nezávislý/Severočeši Most) a městskou radu stále tvoří jedenáct zastupitelů: pět Severočechů, tři komunisté a tři z ANO. Toto složení by se ale mělo brzy změnit. Severočeši, vítězové voleb, kteří vypověděli partnerům koaliční smlouvu, jako první oznámili, že jsou připraveni zahájit nová jednání. „A to se všemi subjekty, které jsou zastoupeny ve stávajícím Zastupitelstvu města Mostu," řekl Mosteckému deníku za Severočechy primátor Paparega.

Severočeši budou podle něj mluvit o novém uspořádání politických sil na radnici i s ANO a KSČM a také se svým největším rivalem, se Sdružením Mostečané Mostu.

Připomíná to dobu krátce po volbách. „Vracíme se do bodu nula," glosoval situaci pro Mostecký deník Karel Novotný, zastupitel za ČSSD a náměstek primátora v bývalé vládě. „Otevírá se nová kapitola," dodal Tomáš Kubal z ODS. Vliv těchto menšinových opozičních stran roste. Jejich hlasy mohou rozhodnout. „Z nepotřebných se stali nepostradatelní," shodli se Kubal a Novotný. ODS a ČSSD příští týden proberou další možný vývoj. Pak se sejdou s velkými hráči, pokud je Severočeši či Sdružení Mostečané Mostu vyzvou ke spolupráci. Kubala už kontaktovalo sdružení.

Zastupitelstvo má 45 členů. Severočeši mají 18 zastupitelů, Sdružení Mostečané Mostu 10 zastupitelů, ANO 6, KSČM 5, ODS a ČSSD po třech.