Desítky podvodných žádostí za miliony korun podali uchazeči o takzvanou kotlíkovou dotaci. Chtěli získat peníze, aniž by si vůbec nový ekologicky šetrnější kotel pořídili. Na severu Čech policie obvinila 29 lidí a jednu firmu, která jim dotaci vyřizovala. Podvod odhalili kontroloři z krajského úřadu, který dotace vyplácí. Jako první na problém upozornil deník MF Dnes.

„Všichni jsou obviněni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Nejvyšší trestní sazbou, která však nehrozí všem obviněným, je odnětí svobody na 2 až 8 let,“ řekl Deníku státní zástupce Jan Svoboda.

Ilustrační foto
Během prvních deseti minut přišlo na kraj přes tisíc žádostí o kotlíkovou dotaci

Stíhaných však může být ještě víc. „Podezření ze spáchání trestného činu se týká zhruba čtyř desítek podaných žádostí. Dotace by úhrnem dosáhly, pokud by byly v Ústeckém kraji vyplaceny, zhruba čtyř milionů korun. Naštěstí jsme je nevyplatili. Vše šetří policie,“ potvrdila mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Kotlíková dotaceIlustrační fotoZdroj: Deník/Tomáš JanuszekDotaci ve výši až 127 500 Kč mohou získat zájemci na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za nový plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu či automatický kombinovaný kotel. Výzvu vypsalo ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR.

Finta teplické firmy

S fintou, jak snížit žadatelům spoluúčast na financování kotle, přišla teplická firma už loni během první dotační vlny. Spoluúčast tehdy činila 40 tisíc a dotace až 150 tisíc korun.

Místo plné částky měl klient společnosti zaplatit 19,9 tisíce korun. Poté společnost vše vyřídila, nainstalovala kotel a čekala na státní příspěvek, který kraj vyplácí až po montáži.

Ilustrační foto.
V úterý startují kotlíkové dotace. Letos se žádosti podávají jen elektronicky

Zbytek spoluúčasti pak společnost odpustila výměnou za zprostředkovatelskou smlouvu, v níž se klient zavázal doporučit dalšího potenciálního žadatele o dotaci. O peníze ovšem nepřišla, neboť náklady za kotel nadhodnotila tak, aby hejtmanství dotaci vyplatilo v maximální výši.

Machinace ale odhalili úředníci při kontrolách a předali vše policii. Marek Čihák z ministerstva životního prostředí vysvětlil, že kontrolní mechanismy plní svůj účel. „Budeme požadovat rozšíření kontrolního vzorku minimálně o ty žádosti, které podaly zprostředkovatelské subjekty podezřelé z podvodu,“ dodal Čihák.