Zamilovaný školák se natočí při masturbaci. Video, které neměl nikdo vidět, se ale dostane do špatných rukou. Vydíranému dítěti, které navíc zažívá rozvod rodičů, začne peklo.

Do Mostu přichází Homevideo, německý hit o ničivé síle kyberšikany. Městské divadlo uvede ojedinělou hru v pátek v české premiéře. Ta je beznadějně vyprodaná. U dopoledních představení pro školy bude asistovat policie. Její expert na počítačovou kriminalitu mládeži po inscenaci poradí, jak čelit nástrahám sociálních sítí.

„Kyberprostor přináší řadu rizik. Mnozí uživatelé internetu si to stále neuvědomují,“ upozornila mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková, která už má v kalendáři vyznačené termíny moderovaných besed v divadle.

Zdroj: Youtube

Původní trailer k filmu Homevideo. Ten byl předlohou pro divadelní hru.  Zdroj: YouTube.com/ARD Video

Novou hru, jež popisuje kyberšikanu 15letého kluka, zatím znají jen diváci v Německu a Švýcarsku. U sousedů ji odborníci zařadili mezi nejlepší inscenace pro mládež. Mostecké divadlo, které sleduje trendy a chce na ně přitáhnout mladé publikum, je první scénou ve střední Evropě, která drama přeložila a nasadila do repertoáru. Kvůli klesajícímu věku uživatelů nových médií je vhodné pro publikum od 13 let. „Předpokládáme, že Homevideo bude přínosem i pro dospělé, hlavně pro rodiče,“ řekl umělecký šéf divadla Jiří Rumpík.

Podle režiséra Adama Doležala vliv sociálních sítí roste a společnost na to neumí reagovat. Připomněl případ zoufalé americké školačky, která se oběsila v přímém přenosu za podpory tisíců diváků, z nichž žádný nevolal policii. „Podobných případů přibývá, ale málo se o tom mluví,“ uvedl Doležal.

V této lokalitě se to podle dívek odehrálo, kamera na radnici ale nic nezachytila. Nevidí vše.
Parta dětí přepadla v centru Mostu dvě školačky, policie zesílila dozor

Hra Homevideo podle něj není mravokárná, nesoudí a neříká, jak se mají lidé zachovat. „Klade otázky a ukazuje na nový problém ve společnosti, která si s ním neví rady,“ řekl režisér.

Hra vznikla podle filmu, který v roce 2012 získal Cenu bratří Grimmů a Německou televizní cenu a stal se tehdy nejúspěšnějším německým televizním filmem. Následná divadelní hra od dramatika Cana Fischera se v roce 2014 ocitla v nominaci na prestižní cenu za nejlepší německou hru pro mládež. Zájem mosteckých divadelníků Fischera natolik zaujal, že v pátek přijede na premiéru.

Sází na autentičnost

Představení stojí na autentickém jazyku teenagerů, klipovém spádu, projekcích a úryvcích z chatů. „Prožitek, který divadelní představení nabízí, je nenahraditelný. Do emocionální paměti diváka se vryje podstatně více, než třeba jen četba o daném problému,“ sdělil dramaturg Zdeněk Janál, který hru přeložil do češtiny.

Hra To si viděl v Divadelním klubu Školka v Mostě.
V Mostě otevřel divadelní klub. Zajímavý prostor nese příznačné jméno Školka

Ve hře diváci uvidí například Veroniku Týcovou, Víta Herzinu, Ondřeje Dvořáka, Matyáše Procházku, Markétu Hausnerovou a další herce. „Byla to pro mě výzva,“ uvedla Hausnerová. „Nevím, co by mělo být víc aktuální než hra, která je jen čtyři roky stará a zabývá se věcí, která se teď řeší a je největším problémem,“ dodal Procházka.

Divadlo požádalo Ústecký kraj o dotaci na výjezdní představení, aby inscenaci viděly i školy v jiných městech. „Chceme tak závažné téma představit co největšímu počtu diváků,“ uvedl jednatel divadla Václav Hofmann.