Polib a jeď! V Praze na Václaváku tuto dopravní značku potkáte pomalu na každém kroku. Most ji používá také, dokonce už na několika místech. Lidé z města pod hradem Hněvínem o ní ale příliš nevědí a neznají ani její význam.

Značka s modrým obdélníkovým polem s bílým středem s nápisem K+R vyznačuje parkoviště, na kterém lze zastavit pouze za účelem rychlého vystoupení nebo nastoupení osob. Zkratka K+R vychází z anglického Kiss and Ride, tedy Polib a jeď!

Deník oslovil několik lidí před mosteckým nádražím, kde je tato dopravní značka už několik let. Většina odpověděla, že značku ani její význam nezná. „To opravdu nevím,“ svěřil se František Hladký, který upřesnil, že by mohlo jít o značku parkoviště. Ovšem o čem K+R informuje, netušil. Podobně odpověděla i žena, která mířila na vlak do Bíliny. „Neřídím, tak mi to nic neříká,“ řekla.

Billboard sdružení Mostečané Mostu
Sdružení v Mostě chce byty pro lůzu. Kdo určí, kdo je spodina? Prý selský rozum

Na jaře se tato značka objevila také na dvou místech u škol, kde slouží pro parkování rodičů. A to u 10. ZŠ v ulicích Zdeňka Štěpánka a Zahradní. „Na tomto místě může řidič zastavit, aby spolujezdec mohl v klidu a bezpečně vystoupit nebo nastoupit. Řidič by ale neměl odcházet od vozidla. To značka neumožňuje,“ vysvětlil koordinátor městské mobility Kamil Novotný. S dětmi, které potřebují doprovodit až do školy, bude muset rodič zaparkovat jinde. Místa označená K+R jsou totiž výhradně pro opravdu rychlé odbavení. Pokud řidič od vozu odejde, může čekat pokutu za špatné parkování.

Nově se značka v Mostě objevuje u několika dalších základních škol, a to v ulicích Václava Talicha (4. ZŠ), Vítězslava Nezvala (8. ZŠ), Obránců míru (11. ZŠ) a Rozmarýnová (14. ZŠ). „Vedení města chce tímto krokem přispět ke zlepšení bezpečnosti dopravy u vybraných škol. Tři místa určená pro tuto formu zastavení vozidel mohou za půl hodiny odbavit až 120 aut,“ okomentoval tento krok mostecký zastupitel Jiří Nedvěd.

Most je v tomto směru průkopníkem, protože v sousedních městech, například v Jirkově, Chomutově nebo v Žatci, se zatím tato značka nepoužívá.

Značka Parkoviště K+R (Kiss and Ride)Dopravní značka K + R je v Mostě nově v ulici Obránců míru u 11. základní školy.Zdroj: Deník/Edvard D. BenešOznačuje parkoviště, na kterém lze zastavit za účelem rychlého vystoupení a nastoupení osob. Podle ministerstva dopravy jinou značku pro tento účel použít nelze. Značka se používá proto, že je náš stát signatářem Vídeňské úmluvy o dopravním značení. Značka se v České republice objevuje už osm let.

V těchto částech Mostu chce radnice zakázat doplatky na bydlení.
Most chystá další zákaz, ještě letos skoro všude omezit dávku na byty