Ministerstvo obrany a 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany uspořádají ve středu 19. dubna pro žáky 2. stupně dopolední program s názvem Pochod v rámci projektu Příprava občanů k obraně státu. Akce proběhne ve sportovní hale u Koldomu. Seznámí děti i veřejnost s povinnostmi, které občanům ČR vyplývají ve vztahu k obraně státu. Pro žáky bude v areálu haly připraveno 10 soutěžních stanovišť, kde si vyzkouší třeba zdravotnickou přípravu, chemickou ochranu, střelecký trenažer a překážkovou dráhu. Akce se koná ve spolupráci se Svazkem obcí v regionu Krušných hor.

První pomoc se bude hodit

"Cílem tohoto projektu je, aby děti rozvíjely svoji fyzickou zdatnost, vyzkoušely si, jaké úkoly musí vojáci v rámci své profese plnit a také je chceme připravit na situace, se kterými se mohou v dnešní době setkat, například jak přivolat první pomoc, naučí se ošetřit poranění, zlomeniny nebo krvácení," informovala Mirka Sochorová ze Svazku obcí v regionu Krušných hor.

Dětem se také vysvětlí nebezpečí chemických havárií či zbraní, dozvědí se, jaká jsou protichemická opatření ochrany obyvatelstva, jaké jsou ochranné prostředky a jak je používat.

Záchranářský vrtulník přistál dnes dopoledne u plaveckého bazénu. Dopravu kontrolovala městská policie.
U plaveckého bazénu přistál vrtulník, přiletěl pro zraněné dítě

Voják v uniformě

"To, že se před děti postaví voják v uniformě a názorně jim v rámci zdravotnické přípravy předvede, jak zachránit kamarádovi život nebo jak se zachovat při živelních pohromách, má určitě jinou váhu, než když se o to pokusí kdokoliv jiný," tvrdí pořadatelé.

Příprava občanů k obraně státu (POKOS) je nedílnou součástí plánování obrany státu. Zákonná povinnost občanů bránit svou vlast nezanikla ani s profesionalizací naší armády. Systematickou a diferencovanou přípravou získají občané potřebné schopnosti, které jim umožní se na obraně státu aktivně podílet a za obranu České republiky nést i část spoluodpovědnosti.

Hřiště mezi ulicemi Studentská a Soukenická
Na hřištích by mohlo být víc atrakcí pro nejmenší