„Technická památka pochází z roku 1891 a je evropským unikátem," prozradil ředitel muzea Zbyněk Jakš s tím, že stroj poháněl výtah, který vozil horníky a vytěžené uhlí.

„Podařilo se dát mu také původní podobu," řekl poslanec Vlastimil Vozka, který byl také jedním z řečníků, neboť stroj, než prošel renovací, byl nabarven na zeleno, což nebyla jeho původní barva. Vozka dále upozornil na to, že se v průběhu rekonstrukce těžního stroje podařilo získat zpět původní výrobní štítky, které v době, kdy bylo celé zařízení odstaveno z provozu, někdo odcizil.

Hosté včerejšího slavnostního ceremoniálu, včetně hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka pak štítky na stroj přišroubovali. „Je to další krok na cestě úcty k tradici těžby uhlí, které se zde těžilo a já věřím, že se bude i nadále těžit. Je hezké, že se stroj podařilo zachovat, aby návštěvníci takový unikát mohli vidět na vlastní oči," řekl hejtman Bubeníček.

Parní těžní stroj je nejvýznamnější částí expozice, která přibližuje hornictví a chemický průmysl. Vypadá jako nový, ale funkční není. Chybí k němu parní kotelna.

Muzeum zvažuje, že by ho v budoucnu rozpohybovalo pomocí elektromotorů. Památka se opravovala přímo v muzeu. Na opravu získalo muzeum dotaci od Ústeckého kraje a těžebních firem v regionu. Náklady činily 340 tisíc korun.