Statistika cizinecká policie však nezahrnuje jenom nelegální běžence z Blízkého východu či Afriky. „Je třeba rozlišovat mezi nelegálními migranty a osobami s nelegálním pobytem," upozornil vedoucí odboru cizinecké policie ústeckého krajského policejního ředitelství Pavel Češka. „Nejvíce cizinců s nelegálním pobytem odhalila policie na území hlavního města Prahy. Na druhém místě je Ústecký kraj. Policisté v našem kraji zadrželi zatím 457 osob, což je 15,3 procent z počtu zadržených osob v republice," uvedl Češka.

Dvojí statistika

Přes naše území do západních zemí unie směřovalo a bylo zadrženo jenom 53 osob. Napomohlo tomu uzavření hranic států na Balkánské cestě a zatím ještě fungující dohoda s Tureckem o tom, že nebude pouštět migranty dále do Evropy.

To jsou hlavní důvody, proč cizinecká policie letos zadržela méně migrantů než loni. „Dalšími důvody, které výrazně ovlivnily snížení tranzitní migrace, jsou přesun migrační trasy přes centrální Středomoří a otevření vlakového koridoru z Maďarska přes Rakousko do Německa," řekl Češka.

Kromě nelegálních migrantů skončili v hledáčku cizinecké policie také lidé s nelegálním pobytem na našem území. „Nezákonně pobývalo na území kraje 404 osob. Propadlo jim vízum nebo nemají povolení k pobytu. Nejvíce případů řešíme v oblasti lázní Teplice a v Dubí. Jedná se převážně o lázeňské hosty a jejich rodinné příslušníky. Celkem se jedná o 248 osob. Například z Kuvajtu pocházelo 177 osob, 18 ze Saudské Arábie a 10 ze Spojených arabských emirátů. S takovým cizincem zahájíme řízení, které končí vyhoštěním. Určíme počet dní, ve kterých musí Českou republiku cizinec opustit," upřesnil Češka a dodal, že právě lázeňští hosté si podají odvolání a jejich pobyt se prodlouží do doby, než je odvolání zamítnuto. Teprve potom odletí domů.

Nelegálně u nás pobývá a pracuje také řada Vietnamců (21) a Ukrajinců (32).

Nelegální migrace

Cizinecká policie při pouti do Německa zadržela 13 nelegálních migrantů v mezinárodních rychlících a 14 v mezinárodních autobusech, dalších 25 cestovalo v osobních a dodávkových vozech. Jednoho zadržela i na čerpací stanici. Národnostní složení je typické: 25 Afghánců, a po třech z Iráku a Íránu. Přilepšit si na západě chtěli i 4 Makedonci a 3 Rusové.

Dalších 39 osob bylo předáno německé straně, protože pobývali na našem území, ačkoliv požádali o mezinárodní ochranu tam.

U několika příhraničních obcí v Sasku jsou ubikace pro migranty - žadatele o azyl. Stávalo se, že jednotlivci přecházeli hranici do Čech, ale jenom nakupovat do příhraničních tržnic. „Nezaznamenali jsme žádné stížnosti od obyvatel příhraničních obcí na chování těchto cizinců," uvedl Češka.