Muži obléknou smoking a motýlek, případně oblek a kravatu, ženy nádherné večerní róby, dojem budou dotvářet dechberoucí šperky. Ještě procvičit jive, valčíkové kroky a pár modernějších stylů, s sebou dobrou náladu a můžeme vyrazit. Kam? Na parket, bavit se na plesy. Po covidové pauze se milovníci tance a plesů konečně dočkali, sezona startuje, v příštích dnech se roztančí řada měst v Ústeckém kraji.

„Vrátíme svět na taneční parket,“ takový je podtitul 12. ročníku Plesu severočeských patriotů, který se chystá v Ústí nad Labem. „Jsme samozřejmě rádi, že lze opět plesy pořádat. Ten náš bude mít letos také charitativní rozměr. Bohužel začala válka. A my chceme nějak pomoci. Rozhodli jsme se proto část výtěžku věnovat na Ukrajinu a na pomoc uprchlíkům,“ říká pořadatel Libor Zajíček.

Oblíbená akce se bude konat po roční přestávce, kterou zapříčil koronavirus. Že je po pauze o „plesání“ velký zájem, dokládá i předprodej vstupenek na jednu z nejvýznamnějších plesových událostí na severu Čech. „Za tři dny od spuštění předprodeje byla půlka kapacity Domu kultury v Ústí prodaná,“ uvádí Zajíček. Pořadatele těší, že ples proběhne už bez omezení.

Ilustrační foto
Zdražujeme! Drahá nafta a benzín nutí podnikatele v Ústeckém kraji zvyšovat ceny

Milovníci tance a zábavy se na Plese severočeských patriotů sejdou v sobotu 19. března. Mezi hlavní hvězdy mají patřit Jiří Korn, Vašo Patejdl či Michal Hrůza. Vystoupí také Olga Lounová, Vláďa Hron, Ondřej Ruml či ústecký rodák David Deyl a další umělci. „Celým večerem bude provázet moderátor Aleš Lehký. A ani letos nebude chybět česká DJ legenda Martin Hrdinka,“ přibližuje program Zajíček.

Pořadatelé zvažovali, zda vůbec po začátku konfliktu na Ukrajině ples pořádat. Nakonec se rozhodli, že lidé po dvou covidových letech potřebují alespoň trochu rozveselit, navíc chtějí právě prostřednictvím plesu pomoci. Z finančního výtěžku pošlou část peněz na podporu Ukrajiny a také podpoří lidi prchající z válečné vřavy na sever Čech.

Obrovský zájem hlásí pořadatelé plesů i z dalších měst. V Žatci bude v pátek 18. března v Chmelařském institutu 15. ročník Plesu Chmelobrany, tentokrát na téma květinové děti. Slavnost plná recese i letos láká. „Už se moc těším. Chodíme každý rok, teď se kvůli koronaviru nemohlo, o to více se těším teď. Dám si dobré pivo, zatančíme si, uvidím se s přáteli,“ chystá se na taneční parket Miloš Svoboda ze Žatce.

Na snímku Serhiy Melošyn, Tetiana Melošyna z Volyně, z oblasti okolo Žytomyru. Překládá studentka Mariia Stavniichuk.
Bomby mu na Ukrajině zabily spolužáka. Teď přebývá v ústeckém hotelu

O něco později, v sobotu 9. dubna, připravují v hlavním městě chmele Chmelařský ples. V Kulturním domě Moskva bude hrát Taneční orchestr Klub 49. „Jedinečná příležitost vyzkoušet si taneční kreace, co jste odkoukali ve Stardance,“ zvou pořadatelé.

Také v Mostě se bude tančit. Už v sobotu 12. března je v programu 27. Divadelní ples, bavit se lidé budou ve foyer divadla. „Tak dlouho jsme teď nikde nebyli. Takovou dobu se kvůli koronaviru netančilo. A plesy máme moc rádi, věřím, že to bude fajn,“ nemůže se dočkat zábavy v divadle Milada Štraitová. Večerem budou provázet členové tamní činohry Otto Liška a Veronika Týcová, k tanci a poslechu bude hrát Miniband Petra Ernsta.

Ve stejný den se bude „plesat“ také v Teplicích v tamním Krušnohorském divadle. Na programu je Společenský ples sportovců. A 26. března se chystá zábava také v Bílině, v tamním Kulturním domě Fontána se bude konat ples města. Bude bohatá tombola, fotokoutek, hrát bude Windiband. „Už mi to chybělo. Ráda tančím a bavím se. Ráda zase na plesy zajdu. První půjdu na Chmelobranu, pak určitě s manželem ještě nějaké navštívíme,“ těší se na tančení po koronavirové pauze také Alena Grolichová ze Žatce.