Pivo se na Mostecku nevaří už dvacet, přestože jeho výroba sahala až do roku 1273. Právo vařit pivo udělil královskému městu Most Přemysl Otakar II. Vinařství, chmelařství, cukrovarnictví patřilo k pilířům mosteckého zemědělství až do 20. století.

„V roce 1902 patřil mostecký pivovar k největším v Čechách, zaměstnával 95 osob a vyráběl okolo 100 000 hektolitrů piva ročně,“ píše internetový server pivovary.info. Po druhé světové válce začal pivovar vyrábět i sodovky, limonády a další nealkoholické nápoje. Před likvidací starého Mostu, vznikl v Sedleci u nového Mostu nový, plně automatizovaný pivovaru.

Výrobu zahájil v roce 1976 a ukončil v říjnu 1998. Důvodem likvidace pivovaru, který často střídal vlastníky a názvy, byla dlouholetá finanční ztráta. Po poklesu tržeb a výroby dosahovaly dluhy pivovaru výše téměř čtvrt milionu korun. Kapacita činila 600 000 hl piva ročně, ve skutečnosti bylo vyrobené množství sotva poloviční. Po krachu přišlo o práci přes sto lidí.

Jak by se dnes k mosteckému pivu zachovali majitelé restaurací a pivnic netuší. „Nedokáži říci, zda bych jej zařadila do naší nabídky. Ovlivňuje to příliš mnoho faktorů,“ uvedla majitelka restaurace Nudle v Litvínově Emílie Brabcová. Na čem se však většina gastronomických pracovníků na Mostecku shoduje je oblíbené pivo. U mostečanů prý jednoznačně vede deseti stupňové pivo Gambrinus a jedenácti stupňové pivo Zlatopramen.