Právě na území Želenic mělo několik dobrých skutků vykonat občanské sdružení Gryphons z Mostu, které pořádá například motorkářské srazy a které podalo žádost o propuštění Alexandra Nováka z vězení. Sdružení argumentovalo tím, že má s Novákem dlouhodobé osobní vztahy a že s ním bude i v budoucnosti spolupracovat. Zaručilo se za něj. Soud Gryphons vyhověl, a to právě i díky seznamu činností, které v obci vykonali.

Okresní soud v Chomutově, který ve věci rozhodoval, zkoumal, zda je sdružení řádně registrované či trestní bezúhonnost jeho členů. Sdružení muselo také soudu doručit dokumenty vypovídající o jeho činnosti. Podle webu lidovky.cz se jednalo o tři potvrzení. Všechna se vážou k Želenicím. Jedním z nich bylo poděkování obce za zapůjčení pípy pro letošní pálení čarodějnic. Díky tomu prý měly děti limonádu zdarma.

Zde se naráží na zajímavé spojení. Předsedou Gryphons je Jan Zálešák, starosta Želenic. Je podepsaný jak pod žádostí o propuštění, tak pod poděkováními od obce. „Omlouvám se, ale nebudu vám k tomu vůbec nic říkat. Opravdu ne," řekl Mosteckého deníku Jan Zálešák. Podle soudu nevadí, že se jedná o stejnou osobu.

Mostecký deník se včera spojil s mosteckým sdružením Gryphons také ještě prostřednictvím telefonního čísla, které bylo připojeno k pozvánce na motorkářský sraz. „Nezlobte se, ale nebudu se vám k ničemu vyjadřovat," řekl muž na druhé straně telefonu na dotaz, jak nyní bude s Novákem spolupracovat. Své jméno sdělit odmítl.

Případ úplatku se datuje do roku 1999, kdy byl Novák chomutovským starostou. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, ale na rakouském soukromém účtu Novákových. Alexandr Novák byl odsouzen na čtyři roky a dostal pětimilionovou pokutu. Odpykal si dva roky. Soudce Ivan Novák měl stanovit čtyřletou zkušební dobu. Stejný soudce rozhodoval jako předseda senátu chomutovského soudu v kauze od počátku. Za přijetí úplatku Nováka potrestal dvouletou podmínkou. Krajský soud později trest zpřísnil na čtyři roky vězení. Novák opustil věznici ve Všehrdech 7. května. O podmínečné propuštění usiloval od loňského léta. V únoru chomutovský soud Novákově žádosti o propuštění nevyhověl. Žádost pak podalo občanské sdružení Gryphons. zdroj: čtk