Bude v Pilařském rybníku znovu voda, nebo nebude? Otázka, kterou v těchto dnech řeší litvínovská radnice. Jejím záměrem je, aby na místě vznikl relaxační park. Aby se do něj vrátila voda, však mohou zmařit technické komplikace. Ta v nádrži, která je několik let doslova na suchu, totiž vůbec nemusí být. Připustil to místostarosta města Milan Šťovíček.

Tak vypadal Pilařský rybník v září 2016
Co bude s Pilařským rybníkem? Litvínov o něm rozhodne letos

„Důležité bude, jak na tom je odtok, který podle našich informací není v dobré kondici,“ řekl Šťovíček. Rybník původně sloužil jako hasičská nádrž pro tehdejší textilní továrnu na druhém konci města. Odtokové šachty, které jsou v havarijním stavu, proto vedou pod celým centrem Litvínova.

V současnosti v někdejším Pilařském rybníku voda není a může se stát, že kvůli problémům s odtokem v něm voda nebude ani v budoucnu. Zdroj: Deník/Edvard D. Beneš

V současnosti v někdejším Pilařském rybníku voda není a může se stát, že kvůli problémům s odtokem v něm voda nebude ani v budoucnu.

Podle místostarosty nikdo přesně neví, co se stane, až se rybník začne napouštět. Šťovíček rovněž uvedl, že právě stav odtoku je jedním z důvodů, proč předchozí majitel rybníka, bývalý hokejista Jordanis Karagavrilidis, do nádrže nikdy nenapustil vodu. Přítok však udělal, ten je plně funkční.

Oprava odtoku je podle Šťovíčka nejspíš nereálná, právě kvůli komplikacím se svodem do obydlené části města. Radnice by nicméně chtěla uspokojit veřejnost, která volá po obnově rybníka s tím, že tam vytvoří vodní plochu alespoň v nějaké podobě. „Budeme o tom diskutovat s odborníky, jak to technicky zvládnout. Teď se na tom intenzivně pracuje. Ještě letos bychom měli vědět, jak celý areál kolem někdejšího rybníka bude konkrétně vypadat,“ informoval litvínovský místostarosta. Nevyloučil ovšem ani možnost, že by v místě nakonec ani žádná voda nebyla.

Pilařský rybník v Litvínově se začíná proměňovat
Pilařský rybník se začíná proměňovat

Pilařský rybník, dříve nazývaný Brettmühlteich, patřil ke dvojici původních, na sebe navazujících rybníků. Voda do něj tekla z Divokého potoka. Byla to poslední vodní plocha přímo ve městě.

Rybník byl jedním z nekonečných litvínovských příběhů. Když začala radnice jednat o koupi pozemku, chtěl za něj Karagavrilidis 5,8 milionu. K dohodě však bylo daleko, a tak slevil na 4,5 milionu. Ani to ale nestačilo, až v říjnu 2016 došlo k prodeji za 2,1 milionu korun. Pilařský rybník Karagavrilidis koupil na přelomu tisíciletí od společnosti Schoeller. Město v té době pozemek nechtělo kvůli svým dalším investicím. 

„Dozvěděl jsem se náhodou z novin, že je na prodej, tak jsem ho koupil,“ vzpomínal podnikatel. Měl s ním velké plány. Coby známý a vášnivý rybář tam chtěl vybudovat rybářskou baštu. Nápad se mu ale nikdy nepodařilo uskutečnit. Rybník mezitím postupně pustl. Zmizela z něj voda a začal připomínat prales nebo skládku.

Pilařský rybník je již řadu let bez vody. Už několikrát byl zarostlý a plný odpadků.
Litvínov chce koupit Pilařský rybník. Majitel požaduje miliony

Karagavrilidis získal i areál vodní nádrže Bomba v Lomu, kde začal realizovat podobný záměr, o jakém mluvil v sousedním Litvínově. Proto nakonec rybník prodal.