„K vyhlášce se chceme ještě vrátit, zda ji vydat či nevydat," sdělil primátor Jan Paparega (Severočeši Most). Radnice podle něj potřebuje další analýzu. Předpokládá, že materiál předloží na listopadovém zasedání.

„I přes odmítavá stanoviska některých politiků se domníváme, že vyhláška by byla ku prospěchu občanů města Mostu," řekl Mosteckému deníku Martin Martinovský, člen výboru spolku Zdraví pro Most, který je znám svou kritikou nadměrného hluku z autodromu. Spolek si počká na příští jednání zastupitelů a mezitím hodlá oslovovat další instituce.

SPOR O HLUK Vyhlášku, která by regulovala o víkendech a svátcích rušivé činnosti, třeba sekačky na trávu a příliš hlučná auta, odmítají příznivci autodromu. „Máme podporu mnoha lidí po celé republice," sdělil Pavel Pech, technický ředitel autodromu. Omezení by podle něj ohrozilo fungování celého areálu. Více ZDE.

Místní regulaci hlučných činností by uvítal opoziční zastupitel Miroslav Fencl (SMM), který bydlí v Souši. „Hlavním důvodem petice nebylo rušení nočního klidu, ale chránit občany před hlukem o víkendech a svátcích, kdy chtějí odpočívat," uvedl Fencl.

Radnice vážně uvažuje o koupi certifikovaného měřiče pro nepřetržitý monitoring hluku z autodromu, aby byly důkazy o rušivé činnosti nad zákonnou mez. Dosud se vycházelo z několika měření od hygieniků, kteří zjistili překročení limitu a udělili pokutu.

O vydání protihlukové vyhlášky požádal poprvé, již v červnu, Rudolf Kašpar ze Souše a doporučil i koupi městského hlukoměru.

Vyhláška má zakázat rušení nočního klidu a používání hlučných strojů, vozidel a zařízení ve dnech pracovního klidu a státem uznaných dnech pracovního klidu v době od 06.00 hodin do 10.00 hodin a od 12.00 hodin do 22.00 hodin a veškerých prací spojených s užíváním strojů, vozidel, zařízení a přístrojů způsobujících hluk. Jedná se například o sekačky na trávu, cirkulárky, motorové pily, bourací kladiva a vozidla vydávající nadměrný hluk - více ZDE.