Na sídlišti Liščí Vrch přibývá paneláků se zazděným venkovním prostorem pod lodžiemi. Pokračuje tak vytěsňování vandalů dál od domů. „To bylo kdysi tak klidné a nádherné sídliště!“ posteskla si ve středu ráno 69letá starousedlice Marie na okraji parčíku mezi bloky 709 a 734. V Sedmistovkách žije 29 let a od loňska je na tom podle ní sídliště nejhůř. Vadí jí hlavně partičky, které v parčíku zabírají lavičky, kouří, jsou hlučné a dělají nepořádek.

„Scházejí se tu desítky mladých, hlavně když je teplo. Hulí i marjánu, poznám ji po čichu. Jsou to 13leté, 14leté holky. Když jsem jedné z nich vyčinila a doporučila jí lízátko, tak mi odpověděla: Co je ti do toho, ty krávo… To je hrozné!“ dodala seniorka.

V mosteckém parku Šibeník někdo počmáral městský mobiliář, objevily se i symboly německého nacismu.
FOTO: V Mostě vznikla „nacistezka“. Jejímu autorovi hrozí až pět let vězení

„Já se bojím ozvat, ještě by mě zbili. Nejsou to ani místní. Holky sedí na opěradlech a co nezničí ony, to dodělají kluci nebo dospělí, co chodí v noci z hospody,“ uvedla 70letá Eva, která zná sídliště 26 let. I ona si stěžuje na řev pod okny. Obě seniorky mají také strach chodit do parčíku se svými malými psy na řemínku, protože kolem často pobíhají na volno velcí psi. Kritizují i poškozování zeleně a vytrhávání květin. „Tady nemůžeme mít nic hezkého,“ povzdechla si Eva.

Městská policie se na parčík více zaměří. Že v něm přibylo problémů, vyplynulo z jejího druhého průzkumu pocitu bezpečí v celém Mostě. Dotazníkového šetření se před čtvrt rokem zúčastnilo 622 obyvatel starších 15 let. „Zjistili jsme, ve kterých oblastech došlo oproti loňsku ke zhoršení nebo naopak zlepšení situace, a můžeme na to reagovat,“ sdělil ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.

Špatné hodnocení bezpečnosti v parcích v roce 2017 se podle průzkumu meziročně zhoršilo navzdory častějším kontrolám. 

Zrušené dětské hřiště v ulici W. A. Mozarta v Mostě, kam chodila hlavně omladina ze Stovky. Kvůli vandalství a stížnostem město odstranilo vybavení a průchod do sousední lepší obytné části oplotilo.
O pomoc se křičí i v centru Mostu. Obyvatelé se necítí bezpečně na řadě míst

Čtyři kamery by mohly pomoct

Letos v únoru proto městská policie požádala ministerstvo vnitra o dotaci na čtyři kamery, které mají od podzimu nepřetržitě sledovat parčík v Sedmistovkách, park u sportovní haly, park Šibeník a park v ulici Jiřího Wolkera. „Kamera by tu byla určitě dobrá. Hlavně, aby sem pak strážníci rychle přijeli, když na obrazovce třeba uvidí děti kouřit,“ reagovala na kamerový projekt Eva ze Sedmistovek.

Zanedbaný park Střed u mostecké sportovní haly
Nový park v Mostě může stát 73 milionů korun, město ho musí udržet 20 let

Podle průzkumu obyvatelé nadále považují za nejvíce problémové sociálně vyloučené lokality, ale pocit bezpečí se v nich statisticky nezhoršuje. Hodnocení celkové bezpečnostní situace v Mostě se podle analýzy odpovědí dokonce meziročně zlepšilo o 9 procent.

„V roce 2018 téměř polovina dotázaných hodnotí bezpečnostní situaci v Mostě jako stejnou nebo lepší než v jiných městech v Ústeckém kraji,“ uvádí se v hodnotící zprávě, kterou zveřejnila městská policie. Podle ní respondenti hodnotili nejlépe bezpečnost ve vlastním domě, ale nejvíce se bojí narkomanů a větších skupin osob v sociálně vyloučených lokalitách. Průzkum ale zároveň naznačil možný úbytek xenofobie.

„V roce 2018 uvedlo o třicet procent méně respondentů, že mají obavy z lidí romské menšiny, o polovinu se také snížil počet respondentů, kteří mají strach z imigrantů,“ píše se ve zprávě. Analýza také poukázala na zhoršený pocit bezpečí v MHD a okolí Centralu a na přetrvávající obavy z kriminality dětí. Proto se chystají další preventivní projekty.