Najít místo pro auto v mosteckých pětistovkách je docela o nervy. Třeba okolí bloku 561 v ulici K. J. Erbena vedle Lajsníku. V 70. letech tam obyvatelé pomáhali stavět malé halové garáže, uvnitř pak řadu let parkovali za lidový poplatek, na střeše pořád zdarma. Když loni město staré garáže prodalo, přišli řidiči o bezplatné stání na střeše a tlak na okolní veřejná místa vzrostl.

Na jejich nedostatek upozorňovali místní už několik let předtím. „Je tu velký problém s parkováním," říká Svatopluk Kupec, předseda samosprávy bloku 561. Ta prosazovala projekt na zlepšení parkování u domu, radnice ale stavbu v roce 2013 neschválila s odůvodněním, že za hodně peněz by ve stísněném prostoru vzniklo jen málo míst.

Čtěte také: Lékaři uvolní svá místa. U nemocnice v Mostě vznikne velké parkoviště

Místní stále věří, že řešení by se našlo, i kdyby se mělo sáhnout do zeleně. Podle Kupce by mohla pomoci komplexní studie, která by zmapovala situaci na sídlišti a navrhla varianty úprav v jednotlivých ulicích. Potíže s parkováním se týkají celé obytné zóny, která začíná u nádraží a táhne se kolem Sputniku k parku Šibeník.

Málo míst i u šestistovek

Problémy mají i šestistovky (sídliště Výsluní), kterým dá letos radnice přednost. Stejně jako u sedmistovek je cílem zklidnění dopravy, navýšení parkovacích míst a odstranění nadbytečného dopravního značení. Radní na úpravy minulý týden uvolnily z městského rozpočtu dva miliony korun. „Vzniknout by mělo 90 nových parkovacích míst," uvedla městská rada v tiskové zprávě. K výběru investice pomohla anketa. Lidé si mohli vybrat z různých projektů a určit, které se realizují.

Plány v Litvínově: Parkovací místa a přechod u školky: to trápí obyvatele ulice Tylova