Opoziční Sdružení Mostečané Mostu chce z volně přístupného parku Šibeník udělat oplocený oddychový areál pro širokou veřejnost. Park s provozním řádem a nepřetržitou ostrahou by se večer zamykal a ráno odemykal. Záměr, který má zvýšit bezpečnost, je součástí nového volebního programu sdružení, jenž vládlo radnici v letech 2006 až 2014.

„My bychom chtěli park Šibeník jako centrální, tedy hlídaný, kvalitně oplocený a s bránami, jak je to běžné ve světě,“ sdělil výkonný sekretář sdružení František Ryba.

Podle něj by park sloužil dětem i dospělým, hlavně rodinám, seniorům, sportovcům i pejskařům. Bezpečnostní opatření by měla zajistit v parku pořádek a ochránit návštěvníky a majetek. Provozní řád by ostraze umožnil vykázat z parku například narkomany. „Kdyby tam teď někdo fetoval, tak je v podstatě nepostižitelný,“ dodal Ryba.

Ilustrační snímek
Nejvíce lidí bez práce je na Mostecku. V rámci kraje si vedou dobře Litoměřice

„Všechny moderní centrální parky jsou oplocené a hlídané. Nevymysleli jsme nic nového, jen chceme zavést něco, co jinde funguje. Není v tom žádná senzace,“ uvedl zastupitel sdružení Arnošt Ševčík.

Vedení města oplocení neplánuje. „Podle územního plánu je park Šibeník biocentrem, které oplocovat nelze,“ sdělil náměstek primátora Marek Hrvol (Severočeši Most). Zalesněný park o rozloze 60 hektarů je součástí migrační trasy zvířat, kterým město umožňuje pohyb mezi Šibeníkem a neoploceným biocentrem Benedikt.

Jde také o zvířata

V plotu by mohly uváznout například srny. Se zachováním takzvaného biokoridoru počítá i nový územní plán, o kterém se rozhodne v příštím volebním období.

„Já bych proti plotu nic neměl. Ochránil by majetek a zvýšil bezpečnost lidí. Kvůli dětem by se mohla zvlášť oplotit i hřiště, aby tam nemohli psi a rodiče byli klidnější,“ řekl tatínek, který si hrál se synem u slona. „Plot by mi tu vadil. Ono stačí, že tu chtějí postavit rozhlednu,“ namítl uprostřed parku mladík, který se obává zbytečné zástavby v zeleni. „Oplocení problémy Mostu nevyřeší,“ postěžoval si na špatné občanské soužití cyklista odpočívající v parku na lavičce.

Janovské ghetto.
Speciální hlídky mapují problémové lokality. Sledují situaci i v Mostě

Park Šibeník vznikal od 60. let minulého století z bývalého vojenského cvičiště. V areálu, který měl být ústředním parkem pro budovaná okolní paneláková sídliště, chtěli komunisté stavět dům pionýrů, muzeum, čtenářský koutek s cukrárnou a letní kino s restaurací. Tehdejší projekt počítal s oplocením parku v délce 3,1 kilometru. Po roce 1989 skončily tyto záměry v šuplíku.

Vedení radnice nechalo Šibeník kvůli větší bezpečnosti prořezat a zavedlo v něm veřejné osvětlení. Návštěvnost chce zvýšit stavbou lanového centra a rozhledny a počítá se stálou hlídkovou službou a kamerami. V Mostě město dosud oplotilo jen vybraná hřiště a rekreační areál Benedikt.