Jediná Národní kulturní památka v okrese se po víkendu konečně otevře pro veřejnost. Světově proslulý gotický Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, který se v roce 1975 posunul kvůli šachtě o 841 metrů, nemohl v dubnu zahájit sezonu kvůli pandemii koronaviru. Personál toho využil například k úklidu a malování. Navzdory omezením, jež na návštěvníky čekají, chrám zpřístupní v pondělí 25. května. „Chceme přece jen lidem umožnit památku vidět,“ řekla kastelánka Ludmila Klimplová.

V kostele, který je zapsán do zlaté knihy Guinessových rekordů tisíciletí, bude k vidění hlavní chrámová loď a věž s vyhlídkou. Menší prostory, krovy a krypta, kde dochází k bližšímu kontaktu, zůstanou zavřené. „Potřebujeme, aby se dodržoval odstup dvou metrů a splnily se tak podmínky. Proto máme omezenou návštěvnost, na jednu prohlídku devatenáct lidí plus jeden průvodce, takže dohromady dvacet osob,“ uvedla kastelánka.

Požár skládky.
Na skládce Celio u Růžodolu hořelo, hasiči bojovali s plameny několik hodin

Návštěvníky čeká i další opatření. Jakmile vejdou do kostela, musí mít nasazenou roušku a musí si očistit ruce připravenou dezinfekcí. Ochrana úst a nosu je povinná během celé prohlídky. „Myslím si, že návštěvnost bude minimální, protože u spousty lidí přetrvávají obavy. My jsme navíc kostel, kam vždy chodila spíše starší generace, což jsou nyní rizikové skupiny obyvatel,“ sdělila kastelánka.

Letošní návštěvnost bude podle ní výrazně nižší než loni. Odhadnout ztrátu si netroufá. Celý duben, kdy měl zájem o památku narůstat, byl nulový a propad nezastaví ani květen, kdy měly na prohlídky chodit také školy. Ty ale stále nefungují v normálním režimu stejně jako státní hranice, což brzdí turismus, ze kterého má kostel velkou část příjmů.

Ze štoly v povrchovém dole Československé armády pod Jezeřím vyjel poslední razící bagr
OBRAZEM: Konec hlubinné těžby uhlí na Mostecku. Ze štoly vyjel poslední bagr

Kostelu má nyní pomoci rozšířený pokladní systém. Vstupenky lze pořídit on-line přes rezervační web Národního památkového ústavu. Tímto způsobem však nejde získat vstupenku na sobotní termíny kvůli svatebním obřadům.

Zámek Jezeří zahájí sezonu v pondělí 25. května.Zdroj: Deník/Martin VokurkaI druhá nejvýznamnější státní kulturní památka na Mostecku, Zámek Jezeří, se otevře v pondělí 25. května, kdy zprovozní pouze okruh bez průvodce. Prohlídka zahrnuje severní část chodby v přízemí, stříbrnici, pokoj kapucínů a sklepení. Základní okruh se zámeckými interiéry se otevře od 9. června v omezeném režimu. Na tento okruh, jehož prohlídka pro nejvýše 19 osob potrvá zhruba hodinu, si už lze koupit on-line vstupenku. Prohlídky budou od 10, 12, 14 a 16 hodin. „Návštěvníci musí dodržovat hygienická opatření jako na ostatních památkách,“ podotkla kastelánka Hana Krejčová. Také na Jezeří budou povinné roušky, dezinfekce a rozestupy. Do areálu nesmí nikdo, kdo má příznaky virové infekce.

Krušnohorský zámek Jezeří stojí nad šachtou u Horního Jiřetína
FOTO: Oblíbený zámek Jezeří vyhlíží návštěvníky. Otevře okruh bez průvodce

Městský Zámek Valdštejnů v Litvínově se otevře v úterý 2. června, kdy zpřístupní nové výstavy o krajce a patchworku. „Po pěti letech se v litvínovském zámku vystaví opět srdce, tentokrát paličkovaná litvínovskými Herdulkami a určena jako poděkování zdravotníkům,“ přiblížila Marta Novotná z kanceláře starostky. Návštěvníci musí dodržovat aktuální hygienická opatření. Maximální počet osob na prohlídku bude 15 a skupinám nad 10 lidí se doporučuje objednání.

11. června začne v mosteckém Radničním parku první ze šňůry promenádních koncertů. Další budou 25. června, 9. a 23. července, 6. a 20. srpna. Divadla chystají první představení na červen.

U venkovní posilovny v mosteckém parku Šibeník vzniká parkourové hřiště
Na Šibeníku v Mostě vzniká hřiště s překážkami pro vyznavače parkouru