„Jsem silně zklamaný. Budeme využívat veškerých sankčních možností. Určitě budeme firmu penalizovat," říká místostarosta města Karel Linhart k neustálému prodlužování prací ze strany zhotovitele v rámci rekonstrukce u Jazykovky.

Radnice už před několika týdny schválila prodloužení termínu dokončení a kvůli technickým problémům navýšila i rozpočet akce. Nový plán byl rozdělen na dvě etapy s tím, že tu první (část od ulice Dvořákova směrem k Citadele) společnost dokončí do konce září, a tu druhou (od ulice Dvořákova směrem ke Koldomu) do konce října.

Už nyní je téměř stoprocentně jasné, že harmonogram 1. etapy stavebníci nesplní. „Pořád chybí chodník v Seifertově ulici, který pravděpodobně nestihnou," doplňuje Karel Linhart.

Prioritou radnice bylo, aby společnost do začátku školního roku dodělala prostor před školou. Ještě v pondělí ale například nemohl autobus zastavit v připraveném zálivu. Zhotovitel, stavební firma Jaroslava Oršuliaka z Klášterce nad Ohří, pracuje na území Litvínova poprvé. „Museli jsme je vybrat, protože nabídli nejvhodnější cenovou nabídku, všechno kolem výběrového řízení splnili. Podle mého je velkým kamenem úrazu, že z větší části stavbu jen manažerují a najímají si pracovníky z jiných firem," uvádí Linhart.

Rekonstrukce několika ulic v okolí základní jazykové školy leží už od samého začátku v žaludku obyvatelům lokality. Podle nich by mělo město v první řadě vyžadovat náhradu škody od projektanta. „Ten by měl vrátit peníze, aby město mohlo předělat nesmysly, které nakreslil," říká obyvatelka Wolkerovy ulice Radka Slížová.

Velký problém vidí například ve výši obrubníků v Seifertově ulici. „Tam, kde dříve mohlo stát 20 aut, nebude moct být žádné. Argumenty o možnosti parkování u školy jsou nepřijatelné. Tempo dělníků je určitě pomalé, ale to už bychom nějak vydrželi, horší jsou pro nás právě některé věci z projektu, které nemají logiku," dodala Slížová s tím, že ona i její sousedé doufají, že se jednou podaří některá místa předělat.

Práce v Mostecké i v říjnu

Do 30. září měla původně trvat rekonstrukce inženýrských sítí a následná oprava komunikací v Mostecké ulici. V průběhu prací se ale termín dokončení změnil. Nyní platí datum 26. října. „V současné době tam dochází k odborným kamenickým pracím. Je možné, že vše nakonec zvládneme dokončit o 14 dní dřív, tedy do 12. října" uzavírá Linhart.