„Testujeme dvakrát týdně. Žádné problémy s tím nejsou, už je to zažité. Zachytili jsme jednotky případů,“ okomentoval Jan Novotný ze žateckého Koita start povinného testování ve firmě, která vyrábí světlomety do aut a zaměstnává 1 400 lidí.

Od pondělí se totiž až na výjimky dvakrát týdně testují v zaměstnání všichni lidé, po pozitivním antigenním testu mají automaticky 5 dní karanténu. Tu mohou ukončit dříve negativním PCR testem, který ale nemají povinnost podstoupit. Ověření na PCR testu je dobrovolné.

S testováním tak začaly také menší firmy. „Hned ráno jsme se všichni otestovali. Všichni jsme byli negativní, tak jsme mohli začít pracovat,“ uvedl Antonín Pavlík z chomutovské společnosti AP Plast, která zaměstnává 15 lidí.

Online reportáž

Jinde testy nakaženého odhalily. „Při příchodu jsme se testovali. Z dvaceti lidí byl jeden pozitivní, hned odešel domů. Problémy s testováním žádné nebyly, už se všichni testujeme dva roky, tak už to všichni znají,“ sdělila Milena Kosová z mostecké firmy Stein.

Přesná čísla zaměstnanců pozitivních při antigenním testování v Ústeckém kraji nejsou známá. Hygienici je nemají k dispozici, zabývají se až případy ověřenými PCR testem. A na ten zaměstnanci nemusí, je dobrovolný.

Testovací kapacity na PCR testy jsou prozatím v regionu dostatečné. Na většině míst lze objednat hned na druhý den, někde i ten samý den. „Zaznamenali jsme vyšší zájem o testy, kapacity jsou ale zatím pořád dostatečné,“ potvrdila mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová. Společnost testuje v každé ze svých nemocnic.

V celé ČR zaměstnavatelé nahlásili 4 509 pozitivních testů, sdělilo v úterý 18. ledna ministerstvo zdravotnictví. Není ale známo, kolik lidí se testovalo. Firmy totiž České správě sociálního zabezpečení hlásí jen pozitivní případy, automaticky jim je vystavena pracovní neschopnost.

V Ústeckém kraji v pondělí 17. ledna, i bez započtení případů odhalených ve školách a ve firmách, padl denní rekord. Hygienici zaznamenali 1 655 nově nakažených. „Bohužel, je to absolutně nejvyšší číslo od začátku pandemie. A obávám se, že v příštích dnech budou čísla ještě vyšší,“ varovala krajská hygienička Lenka Šimůnková. Podle ní se počty nově nakažených v dalších dnech přehoupnou přes 2 000. „Předpokládáme, že to teď půjde hodně nahoru,“ dodala.

Nejvíce zasažené je nyní Ústecko, nejméně nových případů za poslední týden registrují hygienici na Lounsku. „Zcela už u nás převládá varianta omikron. Z posledních testů byla určena v 9 z 10 případů,“ uvedla krajská hygienička.

Covidové oddělení v nemocnici. Ilustrační snímek
Česko zaznamenalo výrazný nárůst nakažených. Přibylo 20 270 případů covidu

Podle expertů je varianta omikron více nakažlivá, studie ale napovídají, že není tak smrtící jako dřívější mutace. Odborníci přesto varují před jejím podceňováním, hlavně u neočkovaných seniorů a chronicky nemocných lidí. Proto se na další nápor připravují také nemocnice. V Ústeckém kraji je aktuálně ve špitálech 164 lidí s koronavirem, z toho 39 na jednotkách intenzivní péče. Když loni kulminovala jarní vlna, bylo v nemocnicích 800 lidí, na JIP až 155 pacientů ve vážném stavu. „Nemocnice jsou stále hodně vytížené. Situaci sledujeme, zatím kapacity dostačují. Jsme ale opět připraveni počet lůžek pro koronavirové pacienty v případě potřeby navýšit,“ dodala mluvčí Krajské zdravotní Mrákotová.