Cílem návštěvy jsou podle HSRM prohlídka míst, kde společně žijí obyvatelé města s „nepřizpůsobivými občany", debata zaměřená na soužití s velice problémovými rodinami a uplatňování lidských práv v této oblasti a setkání a diskuze s občany Mostecka.

Šabatová má přijet v 8 hodin ráno, kdy začne uzavřené jednání na magistrátu. Zástupci regionu jí sdělí problémy Mostecka, zkušenosti sociálních pracovníků s žadateli o dávky a vysvětlí vyhlášku zakazující sezení na stavebních prvcích ve vybraných ulicích.

Čas od 9 do 12 hodin je vyhrazen na prohlídku takzvaných sociálně vyloučených lokalit (Chánov, Stovka, Sedmistovky). Ombudsmance ukáží i Obrnice, kde se má setkat s obyvateli ze společenství vlastníků a navštívit konkrétní byt. Obecní samospráva chce delegaci ukázat i dva panelové domy ohrožené odpojením teplé vody a tepla. Po 12. hodině by mělo začít debatní fórum v obrnickém Integrovaném centru volnočasových aktivit. Konec je plánován na 13 hodin.

Podnět k pozvání ombudsmanky Šabatové vzešel od starostů. „Chtějí ombudsmance umožnit, aby se s problematikou seznámila přímo na místě a pomohla jim najít řešení," vysvětlila Helena Veverková, předsedkyně Hospodářské a sociální rady Mostecka.