Akce, která připomíná mezinárodní Olympijský den, tedy založení Mezinárodního olympijského výboru, a jež je vůbec největší běžeckou událostí v Česku, si klade za cíl především rozpohybovat veřejnost. Každý registrovaný závodník však navíc svým startovným přispívá České olympijské nadaci, která pomáhá sportovat dětem, jejichž rodičům chybí peníze na jejich sportovní aktivity.

Loni se díky Olympijskému běhu vybralo 384 725 korun, letos je to zatím 335 270 korun.

A kde se ve středu 16. září v kraji poběží? V Benešově nad Ploučnicí, Budyni nad Ohří, Děčíně, Chotiměři, Kadani, Litoměřicích, Lounech, Mostě, Račicích, Roudnici nad Labem, Tlučni a Ústí nad Labem. Tratě jsou různorodé. Například v Mostě se poběží 4,2 a 8,4 km na asfaltu tamního autodromu, což slibuje velice rychlý závod. „Trať je široká 1214 m, nejkratší rovina je 150 m a nejdelší 792 m. Je zde 21 zatáček (9 levých a 12 pravých), převýšení čítá 12,04 m,“ upřesňuje za organizátory Michal Vavroch.

Ilustrační foto.
Více zážitků, méně dřiny. Lidé na Mostecku propadli elektrokolům

Naopak například závod v Tlučni u Litoměřic slibuje krásnou trasu v kopcích Českého středohoří. „Závod je výjimečný zejména náročnějším profilem trati vyváženým okolní přírodou. Těšit se můžete na skvělé ceny a občerstvení,“ láká organizátor Tomáš Rupert.

Podrobnosti ke všem závodům najdete na webu olympijskybeh.cz