„Je to hezký pocit," říká senior na chodníku v ulici Česká. Je pátek ráno a on pozoruje nezvyklé prázdno mezi paneláky. Na parkovištích nejsou auta. To se moc často nestává. I když počkejte, tamhle jedno je, poslední. Krouží kolem něj strážník. Řidič nikde. Přijíždí odtahový vůz, nic však nenaloží. K autu přispěchal řidič a jede pryč. Stihl to za pět minut dvanáct.

„Čištění je v pořádku, ale auta bych neodtahoval. Pro řidiče je to stres. Jsou třeba v nemocnici. Stačila by pokuta," přemýšlí nahlas senior. O ulici dál vybíhá z paneláku starší žena v pyžamu pod bundou. Její auto také překáží. Stojí u něj hlídka. Žena říká, že zapomněla přeparkovat. Tvrdí, že je nemocná a byla na krvi. Auto dá do garáže. Předtím zaplatí pokutu 200 korun. „Za blbost se platí," svěřuje se. Další řidič už takové štěstí nemá. Zatím o tom neví, ale jeho auto právě odtahují na okraj města, na parkoviště v ulici Pionýrů. Co bude dál?

Když takový řidič zjistí, že mu před domem chybí auto, má podle mluvčí městské policie Ilony Kozlové volat na telefonní linku 156. Dispečer z databáze zjistí, zda bylo auto odtaženo. Může se totiž stát, že ho někdo z ulice ukradl. V tom lepším případě si ho řidič převezme na hlídaném parkovišti v ulici Pionýrů, kde auta strážníci shromažďují.

„Řidič zaplatí za odtah 1 500 korun," upozorňuje mluvčí. Lhůta pro vyzvednutí není stanovena, ale má to háček. Pokud si řidič pro auto přijde třeba za tři dny, zaplatí odtah a auto si hned vezme, parkovné neplatí (tímto opatřením se myslí na řidiče, kteří jsou například na dovolené) , když ale přijde a převzetí odloží na později, bude mu městská policie účtovat za každý den parkování 50 korun.

Aby se předešlo sporům, strážníci si každou ulici týden před čištěním natáčejí na kameru a totéž udělají v den úklidu. Před přivoláním „odtahovky" se pokoušejí řidiče překážejících vozů sehnat, případně troubením budí ty, co zaspali.

Radnice a městské technické služby využívají i internet, kde žádají všechny řidiče, aby svá auta v den strojního čištění příslušné ulice přeparkovali a umožnili tak řádný úklid komunikací a ostatních ploch. Čištění silnic, nehlídaných parkovišť, chodníků, mostů, kruhových objezdů a veřejných prostranství po zimní údržbě skončí 19. května. Přenosná značka zákaz stání se dává do ulice sedm dní před čištěním. „Při porušení této zákazové značky dojde k odtažení vozidla městskou policií a dále bude řešeno jako přestupek," varuje radnice.

Termíny čištění pro příští týden

4.4. pondělí

Bělehradská, Jana Kubelíka, Václava Řezáče, Josefa Suka

5.4. úterý

U Věžových domů, Mladé gardy, Antonína Sochora, Bohuslava Vrbenského

6.4. středa

Františka Malíka, Josefa Ševčíka od bl. 706 k bl. 709

7.4. čtvrtek

Kpt. Jaroše, M. J. Husa, Vladimíra Majakovského, Marie Pujmanové, Brigádnická, U Lomu

8.4. pátek

Moskevská, Lidická, Karla Marxe, Marš. Rybalka