Čtyřiasedmdesátiletá Marie je ráda, že v Mostě nemusí platit za svoz a likvidaci odpadu. Zatímco jiná města zdražovala, seniorka ročně ušetří stovky korun. Kdyby však radnice tuto výhodu pro všechny Mostečany zrušila, neprotestovala by. „Nejsem proti tomu, aby se nějaký menší poplatek platil, protože je fakt, že při dnešní drahotě to město samo nemůžete utáhnout,“ uvedla Mostečanka, která by byla ochotna platit za smetí třeba už od roku 2024. Zda se tak stane, bude záležet na městské samosprávě. Její vedení poprvé od zářijových voleb oznámilo, že možnost zpoplatnění odpadu nevylučuje. Náklady na vyvážení smetí ze sídlišť totiž výrazně vzrostly.

„Je to téma, které je potřeba řešit,“ prohlásil minulý týden na zasedání zastupitelstva náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST). Kdy se rozhodne, není ještě jasné. Do odvolání bude vše postaru. „Občané se nemusí bát, že by byl poplatek v příštím roce zaveden," dodal náměstek.

Poplatek za odpad Most zrušil v roce 2007, odkdy ho za obyvatele hradí radnice. Tento benefit pomohl v roce 2006 opozičnímu Sdružení Mostečané Mostu vyhrát komunální volby. Poplatek tehdy činil 41 korun za osobu na měsíc, což bylo ročně 492 korun. V řadě českých měst se od té doby platí o pár set korun víc. I když už mostecké sdružení radnici neovládá, jeho nástupci slib „odpady zdarma“ dál plní. Radnici to už ale nestojí 30 milionů, ale téměř 70 milionů korun, protože zdražuje skládkování i pohonné hmoty.

Nepopulární krok

Současná radniční koalice ProMOST a ANO plánuje vytvořit pracovní skupinu, která posoudí situaci v různých souvislostech i s ohledem na příjmy obyvatel. Finanční odbor města už dostal pokyn připravit podklady s analýzou, jak odpad zpoplatňují ostatní města a kdo by se dal od něj osvobodit. Podle Hrvola v úvahu přicházejí zranitelné skupiny, například senioři.

Koalice naznačila, že případné obnovení poplatku za odpad bude nepopulární záležitostí, protože lidem vzrostou náklady na provoz domácností. Spoluúčast na financování odpadového hospodářství by ale městu pomohla. „Uvítali jsme, že pracovní skupina k odpadům bude zavedena,“ sdělila zastupitelka Berenika Peštová (ANO), která je zároveň jako poslankyně členkou parlamentního výboru pro životní prostředí. Peštová vidí naději v lepším třídění, které snižuje výdaje za komunální odpad.

Silvestrovský ohňostroj při vítání roku 2021 v Mostě
V Mostě vznikl návrh, aby radnice netrápila zvířata výbuchy na silvestra

Myšlenka znovu zpoplatnit v Mostě smetí z bytů a rodinných domů není nová. Debatovalo se o tom už před pandemií covidu. Například Plán odpadového hospodářství na roky 2017 až 2025 připouští možnost znovuzavedení poplatku, aby se ulevilo městské kase. „Bylo by možné od občanů vybírat poplatek v celkové výši 824 Kč na obyvatele, což by celkově za rok mohlo přinést 55,2 milionu korun,” píše se v dokumentu.

Nová spalovna

Novou cenovou politiku zřejmě ovlivní i plánovaná výstavba spalovny odpadu v Komořanech u Mostu, kde se má ze 150 tisíc tun smetí ročně vyrábět teplo a elektřina pro domácnosti. Město Most, které je napojeno na komořanský horkovod, tento projekt podporuje.

Teplárenská společnost United Energy, která už v roce 2014 zahájila přípravné práce vybudováním komunikací a přípojek, chtěla spalovnu zprovoznit v roce 2025, ale realizace je ve skluzu. Podle firmy byla příčinou hlavně chybějící legislativa, ale se změnou zákona o odpadech se situace zásadně změnila. Projekt nyní postoupil do další fáze a firma minulý týden vyhlásila klíčovou zakázku na stavbu zařízení pro energetické využití odpadů (EVO – Komořany).

„Počítáme s tím, pokud vše půjde hladce, že zhruba do jednoho roku budeme znát výsledek výběrového řízení a realizace projektu bude dokončena v roce 2026,“ sdělil technický ředitel United Energy Petr Mareš. Využití odpadu v době zdražování energie podle něj nabývá na aktuálnosti. „Připravujeme se na odchod od uhlí, které nahradíme alternativním palivem, na které je spolehnutí, tedy lokálním odpadem. Nabízíme tak omezení skládek, odstranění už nevyužitelných komunálních odpadů a jejich využití při výrobě tepla a elektřiny,“ dodal Mareš.