„Kam to bude?“ ptají se v běžném autobuse řidiči cestujících. „Co nejdále od koronaviru,“ mohli by říkat své přání lidé, kteří nastupují do očkobusu. Jsou jich desítky denně. Pojízdné vakcinační centrum křižuje Ústecký kraj, očkovalo se v Jirkově či na výstavách v Lounech a Litoměřicích. V týdnu vyjíždí do obcí, o víkendech navštěvuje akce.

Libor Konvalinka nastoupil do autobusu. Stojí v centru Zahrady Čech. „Dobrý den, rád bych se nechal naočkovat,“ řekl zdravotní sestře, která ho hned ve dveřích srdečně přivítala. Očkobus na litoměřickém výstavišti má dalšího „zákazníka“. Je asi půl hodiny po 10. hodině, kdy otevřel, a je už čtvrtým očkovaným.

Do ruky dostal dokumenty, které rychle vyplnil. Kdyby potřeboval asistenci, dostal by ji. Vybral si vakcínu, na výběr měl dvoudávkový Pfizer/BioNTech nebo jednodávkový Johnson&John-son. „Chci tu jednodávkovou, ať už nikam nemusím. Jedna injekce a mám hotovo,“ měl jasno Konvalinka.

Poslední den veletrhu Zahrada Čech 2021 v Litoměřicích
OBRAZEM: Zahrada Čech končí. Veletrh navštívily desítky tisíc lidí

Podle zdravotníků zájemci o jednodávkovou vakcínu v očkobuse výrazně převažují. Lidé nechtějí již chodit do očkovacích center, oceňují právě rychlé vyřešení. „Přijel jsem kvůli očkobusu cíleně. Věděl jsem, že tu bude, spojil jsem tak nákupy s očkováním,“ pokračoval Konvalinka.

Po vyplnění formuláře se ho ujala sympatická zdravotní sestra, během přípravy vakcíny ho poučila, usadila ho do míst uprostřed autobusu. Zeptala se, jaká ruka je jeho dominantní, a do té druhé mu píchla vakcínu. Poté si mohl vybrat. Posedět na určených místech vzadu v autobuse nebo na lavičkách před ním. Po dodržení odpočinkové doby za ním opět přišli zdravotníci, dostal certifikát a měl hotovo.

Za pět dní naočkovali v Litoměřicích na výstavišti při Zahradě Čech na dvě stovky lidí. „Jel jsem se hlavně podívat na výstavu, nakoupit, ale když už to tady bylo, nechal jsem se naočkovat. Zatím jsem to nějak nestihl a hlavně tady mi vyhovuje, že jsem dostal jednou a mám hotovo. Nikam už nejdu, už nemusím. A ani to nebolelo, bylo to opravdu rychlé, odpočíval jsem venku u muziky,“ přidal svou zkušenost také Jiří Širůček.

Další zastávkou očkovacího autobusu byla Zahrada Čech na litoměřickém výstavišti.Další zastávkou očkovacího autobusu byla Zahrada Čech na litoměřickém výstavišti.Zdroj: Deník/Hynek Dlouhý

„Očkobus funguje velmi dobře, jsme velmi spokojení. V praxi se potvrdilo, že to byl správný krok. Naočkujeme desítky lidí denně,“ pochvaluje si dosavadní zkušenost s očkovacím autobusem hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Poprvé se očkobus ukázal na výstavě v Lounech, tam si pro vakcínu přišlo na šest desítek lidí. Poté navštívil Jirkov, nyní byl pět dní na Zahradě Čech v Litoměřicích. „Chtěli jsme v závěru léta využít větší akce a výstavy, hlavně o víkendech na nich je velká návštěvnost, a potvrdilo se, že to byl dobrý krok. Jsme spokojení, podařilo se naočkovat dost lidí,“ pokračovala Vaculíková.

Očkovací autobus má v Ústeckém kraji rozšířit možnosti se nechat vakcinovat také v místech, která jsou vzdálenější centrům, kde se běžně očkuje. Má jezdit i do těch nejodlehlejších obcí. „Rádi bychom, aby autobus o víkendech jezdil po akcích, nabízel tam očkování. A v týdnu bude právě navštěvovat obce a města,“ nastínila hlavní hygienička Krajské zdravotní, která autobus provozuje.

Očkování. Ilustrační foto.
Nesveze, ale naočkuje. Ústecký kraj plánuje "očkobus"

„Jízdní řád autobusu dáváme dohromady se starosty. Oslovujeme je, domlouváme se na spolupráci, propagaci. Každý se na nás může obrátit, že by autobus k nim měl přijet, domluvíme se,“ řekla dále Vaculíková.

V sobotu 18. září tak autobus vyrazí do Dobkovic a do Jílového u Děčína. V neděli 19. září bude na oblíbených trzích v Ředhošti. V pondělí 20. září pak navštíví Varnsdorfsko, zastávku bude mít v Chřibské, Krásné Lípě, Dolním Podluží a přímo ve Varnsdorfu. O den později pak zavítá do Šluknovského výběžku. Pojede po trase Dolní Poustevna, Vilémov, Mikulášovice, Staré Křečany, Filipov a Jiříkov.

Petr Zacharov na rozhledně
Na Milešovce se měří už 115 let. Nejnovější radar vezli nahoru lanovkou

Dále také jezdí po kraji mobilní očkovací týmy. Ty míří hlavně do vyloučených lokalit. V kraji takto už čtyři sanitky, naočkovaly už stovky lidí. „Zapojení mobilních očkovací týmů je strategií, kterou chceme rozvíjet. Hodně pomáhají, je o ně dobrý zájem. Nyní už se nepohybujeme v řádech desítek tisíc nových registrací na očkování. Jde nám o každého jednotlivce, každý naočkovaný je pro nás velmi cenný. Proto jsou mobilní týmy řešením, ať už pro očkování ve vyloučených lokalitách, nebo když to mají lidé na očkování daleko, případně se nezaregistrovali z různých jiných důvodů,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Nikdo nechce, aby se opakovala situace s přeplněnými nemocnicemi. A očkování je jediná možnost, jak situaci řešit, jak s koronavirem bojovat. Snažíme se proto jít za lidmi, přesvědčit je, že je očkování potřebné. U lidí, kteří jsou naočkovaní, má těžší průběh ani ne jedno promile. Vakcína velmi dobře chrání. Očkování je jediná možná prevence, jediná zbraň proti covidu. Kdo se nechá očkovat, pomůže nejen sobě, ale i svým blízkým, když se covid nebude šířit,“ vyzval další lidi k očkování proti koronaviru Vojtěch.