Za distribuci marihuany čelí obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy 22letý Mostečan. Policie ho obvinila tento měsíc a stíhá ho na svobodě. Podle kriminalistů měl Mostečan drogu distribuovat v loňském roce i letos.

Zkušenost s marihuanou má v ČR 23 procent patnáctiletých dětí. Česko drží šesté nejhorší místo. Vyplývá to z mezinárodní studie HBSC, do které bylo zařazeno 220 000 školáků ze 42 zemí světa. V Česku odborníci zkoumali chování a životní zvyky 1 500 dětí.

"Marihuanu obstarával a následně prodával za různé finanční částky, někdy ji poskytoval i zdarma na předem smluvených místech, většinou v místě svého bydliště v ulici Růžová, nebo se se zájemci o marihuanu setkával poblíž bývalého objektu Jalta," informovala v úterý mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Obviněnému za toto jednání hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Vědci upozorňují, že návyková marihuana mimo jiné poškozuje mozek, zejména u teenagerů. Současná neurověda o tom poskytuje nové důkazy pomocí moderních zobrazovacích metod.

„Podle nejnovějších názorů by se marihuana neměla jako rekreační droga vůbec používat, zatímco mezi našimi šestnáctiletými gymnazisty má s ní zkušenost asi 60 procent. To je špatně," řekl ČTK předseda České lékařské akademie Richard Rokyta.

Další případy, které dnes oznámila mostecká policie

V restauraci vzali cigarety, políčeno měli i na peníze
Vyšetřovatel mostecké obvinil z přečinu krádeže 18letého mladíka z Mostu a z provinění krádeže dalšího mladíka. Oba měli jedné únorové noci vniknout otevřeným oknem do mostecké restaurace na sídlišti Výsluní. Dostali se dovnitř objektu a tam odcizili LCD televizor a cigarety různých značek, vše v hodnotě 8 700 korun. Poté opět oknem z restaurace vylezli a televizor zpeněžili v jedné mostecké zastavárně. Uvnitř se ještě pokusili nalezenými klíči odcizit peníze z hracích automatů, což se jim nepodařilo a neuspěli ani u trezoru. Mladíci jsou stíháni na svobodě.

Během cestování tramvají přišla o mobil
Na kapsáře narazila žena z Mostu, která cestovala tramvají ze zastávky v centru Mostu do Litvínova. V tramvaji bylo brzy ráno plno lidí a žena stála. Během jízdy jí někdo z kapsy oděvu odcizil mobilní telefon. Na odcizení telefonu žena přišla při vystoupení v Litvínově a krádež ohlásila na policejním oddělení. Poškozená utrpěla škodu ve výši 4 000 korun. Případem se nyní zabývá mostecká policie.

Kradl ve vybydleném domě kovy
Po krádeži zadrželi strážníci 23letého muže z Litvínova. V ranních hodinách vlezl v Janově údajně otevřeným oknem do bytu vybydleného domu a poté vstoupil do sedmého patra, kde v bytě demontoval ventily k topení a vodě. Lup si uložil do batohu a poté se na schodišti potkal s policejní hlídkou. Muž tvrdil, že si tam šel jen pro své věci, a ventily a nářadí na místě našel. Nakonec přiznal, že do domu šel krást. Policisté obvodního oddělení v Hamru mu sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání pokusu přečinu krádeže vloupáním.

Doprava pod drobnohledem policie
Mostecká dopravní policie dohlížela minulý týden i o Velikonocích na dodržování pravidel silničního provozu. Hlídky v rámci tří republikových dopravních akcí kontrolovaly provoz na silnicích mosteckého okresu. Během tří dnů policisté zkontrolovali 175 motorových vozidel a zjistili 91 přestupků v dopravě. Za 80 z nich uložili řidičům pokuty ve výši 27 200 korun. Jedenácti přestupky se budou zabývat správní orgány. Celkem 24 řidičů překročilo stanovenou rychlost, 12 vozidel mělo nevyhovující technický stav, 8 osob nebylo připoutáno, dva motocyklisté neměli přilby. Pokutováni byli čtyři řidiči nákladních vozidel a odhalen byl i řidič, který se dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Ten řídil, ač měl vysloven zákaz řízení. Přestupků se dopustili i tři chodci.

Zdroj: Ludmila Světláková, mluvčí Policie ČR, Most