Obyvatelé Skršína a sousedních vesniček si stěžují na rizikový silniční provoz a překračování nejvyšší povolené rychlosti. Obec nedaleko Mostu je okleštěná dvěma rušnými silnicemi. Mezi rodinnými domy prochází hlavní tah I/15 Most – Lovosice, který půlí i sousední vísku Chrámce. Spodní okraj Skršína navíc lemuje silnice Most – Louny a obě významné dopravní tepny se u obce kříží.

Podle obyvatel jsou v ohrožení všichni chodci, kteří musejí vozovku v obytné zóně pravidelně přecházet, a upozorňují hlavně na děti. Chybějící ochranou před tranzitní dopravou se začne zabývat nové skršínské zastupitelstvo zvolené v sobotu.

„Mnoho řidičů nerespektuje dopravní značení v obci, tedy snížení rychlosti na 50 km/h a ve Skršíně dokonce na 30 km/h. Hlavně v ranních hodinách bývá přecházení cesty pro mnoho dětí velmi nebezpečné,“ sdělil vítěz voleb a kandidát na starostu David Suchánek.

Vychází nový týdeník.
Nový Týdeník Mostecko: O otevření jezera v Mostě i rýmování v osmnácti letech

Zlepšení bezpečnosti v dopravě je pro Skršín a jeho přilehlé vísky Chrámce a Dobrčice jednou z priorit. Každá ze tří volebních stran ji měla ve svém programu. Vítězné seskupení Společně a narovinu si toto téma dalo na volební leták dokonce na první místo. „Silniční provoz je v našich obcích nebezpečný. Chceme aktivní řešení. Nebudeme se bát poslat naše děti hrát si ven,“ oznamovali voličům politici.

Teď budou muset hledat konkrétní opatření a přesvědčit úřady a správce silnic, aby je podpořily. Oporu v obyvatelích už mají. „Je to tu špatné. Řidiči třicítku nedodržují,“ řekla seniorka v části obce, kam kvůli ostré zatáčce na svahu smějí jezdit jen auta do 3,5 tun. Kdysi se tu totiž převrátil kamion. 

Pouhé značky nepomáhají

Podle místních ale pouhé značky nepomáhají. Uvítali by přechody pro chodce i u autobusových zastávek, radar na přestupky, zpomalovací práh, zkrátka cokoliv, co by dopravu zklidnilo a zvýšilo jejich bezpečnost. „Chodíme tudy všichni,“ řekl u obecního úřadu za silnicí zastupitel František Finger, který bude s kolegy a veřejností jednat o řešení. Podle něj nelze čekat do doby, než někoho přejede auto.

Nové volby do sedmičlenného obecního zastupitelstva proběhly ve Skršíně.
FOTO: Volby ve Skršíně vyhrálo nové sdružení. Volební účast přesáhla 80 procent

Problém s rychlostí je i v Dobrčicích, kam vede ze Skršína jen venkovská silnička. „Je to hrozné. Jezdí se tu i osmdesátkou, i když tu máme třicítku,“ uvedla jedna z místních obyvatelek. Podle ní doprava zhoustla poté, co se víska generačně proměnila a objevili se noví zahrádkáři. „Dříve tolik aut nejezdilo. Byla to tichá vesnice,“ dodala. Dobrčice ležící na kopci fungují jako slepá ulice, protože silniční propojka do údolní obce Lužice je kvůli špatnému stavu zavřená a řidiči musejí jezdit oklikou. Přesto se podle starousedlíků najdou tací, kteří zákaz vjezdu porušují a poškozenou cestu využívají.