Případ obtěžování prvňáčků u Sputniku převezme mostecký magistrát. Policie poslala úřadu záznam o přestupku proti občanskému soužití. Zanedbaný třicetiletý muž u bývalého obchodního střediska obtěžoval minulý týden dvě šestileté děti, kterým bránil v cestě domů ze školy. Popis události, který Deník zveřejnil, vyvolal u čtenářů rozhořčení. Podle nich by měl být muž přísněji potrestán.

„Bylo to jednání čistě přestupkového charakteru," sdělila Deníku mluvčí policie Alena Bartošová. Podle policistů nedošlo k trestnému činu, muž dětem fyzicky neublížil, ani na ně nesáhl, a proto ho nelze stíhat. Přesto se na muže zaměřili při kontrolách ulic.

Obtěžovaná holčička se po incidentu bojí vyjít ven. Její matka se obává, že muž bude strašit další děti. „Ani nepřijde na magistrát, protože si nepřevezme obsílku. Je to bezdomovec," uvedla.

I v centru, na místě přepadení dvou dívek, vládne skepse.

Oslovení lidé jsou skeptičtí

V centru Mostu pokračuje podle policie zvýšený dozor. Je to reakce na přepadení dvou školaček partou romských dívek u radnice minulé úterý. Když to místo navštívíte a zeptáte se místních, zda něco neviděli, dozvíte se dvě věci: bohužel neviděli, ale situace v centru města není dobrá.

„Tohle má být V.I.P. zóna, ale člověk aby se tu bál večer sám chodit," komentuje zanedbané prostranství kolem Repre jeden z prodavačů, který se potýká hlavně s narkomany. „Já to řeším fackama," říká.

Parčík u radnice.Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

Parčík mezi radnicí a hotelem, kde se zdržuje omladina. Tady jedna parta začala pronásledovat dvě školačky.

Mladá žena se pod radniční pasáží svěří, že u Centralu, kde se scházejí podezřelé partičky, ji letos obstoupili dva muži a jeden jí sáhl do kabelky. „Utekla jsem do auta," dodá.

Jedna z firem, které v centru města podnikají, si dokonce musela nově najmout ochranku. „Máme tu problémy," přiznal manažer. Patřil k desítce lidí, které Deník vyzpovídal, když hledal svědky přepadení dvou školaček. Ty mají strach z Romů, protože podobný případ se stal spolužačce jedné z nich. „Tu okradli u Rozkvětu. Nám naštěstí nic nevzali," řekla Deníku žákyně 8. třídy, která vyvázla s krvavými šrámy na tváři a s bolestí za krkem.

Podle zkušeného policisty, se kterým Deník případ konzultoval, je třeba, aby se rodiny podobné incidenty nebály hlásit policii. I když pachatelé budou nezletilí a policie případy odloží, dá se přes sociálku bezpráví omezit, když se nejagresivnější členy part podaří svěřit do nápravných zařízení. „Když to řeknu ošklivě, můžeme udělat alespoň to, že zmizí z města," uvedl policista.

Chtěl tím naznačit, že bez pomoci veřejnosti se bezpečnost v Mostě dá zlepšovat velmi obtížně. Potvrzují to i některé komentáře čtenářů Deníku na sociálních sítích. „Chce se to zajímat o své okolí, ale tady každej čumí do země jak bukvice," postěžoval si čtenář Jarda. „Most je myslím ještě celkem klidné místo," uklidňuje nervozitu Josef. Přesto dost lidí radí dávat zlodějům a výtržníkům rovnou „nakládačku". „To nedoporučujeme. Lidé by neměli brát zákon do svých rukou," upozorňuje policejní mluvčí Alena Bartošová.

Rozhovory Deníku s lidmi na ulicích potvrzují, že pocit bezpečí se u řady Mostečanů vytrácí. Mladá maminka s kočárkem u Sputniku prohlásila, že se stěhuje pryč, do menšího města. „Z osmdesáti procent je to kvůli bezpečnosti," dodala.

„Musíme se začít ozývat," řekla další Mostečanka, seniorka, kterou okradli, a dlouho jí trvalo, než o příkoří byla schopna mluvit. A dva bezdomovci na lavičce u Repre si postěžovali, že už nechodí do parku u sportovní haly. „Děti ze Stovky tam po nás házejí kameny," řekli a ukázali na kamery na radnici. Tady, v centru Mostu, se prý cítí bezpečněji.

Fakta o evidované kriminalitě

V okresu Most registrovaná kriminalita meziročně klesla. Loni bylo evidováno o 829 deliktů méně (snížení o 23%). „To je úspěch," říká šéf mostecké policie Jiří Volprecht. V roce 2016 nápad registrované kriminality dosáhl pod historické desetileté minimum. Zároveň vzrostla objasněnost (na 60%).

Policie přesto připouští, že se nedaří zvýšit pocit bezpečí u lidí. Problémem jsou dlouhodobě špatná sociální a ekonomická situace na Mostecku, časté přestupky a také skrytá kriminalita. Jedná se o protiprávní jednání, která nikdo (třeba z obav před mstou či úřady) neoznámí a jsou tak mimo kontrolu. Zda bují, či ne, nikdo neví. Situaci prokazatelně zhoršuje silně narušené občanské soužití v lokalitách, které se stávají romskými enklávami (např. Stovka, ulice u úřadu práce, blok 518).