Důvod pracovní cesty objasnila asistentka lucemburské velvyslankyně Alena Velíšková. „Paní velvyslankyně zjistila, že starostka Obrnic převzala loni v říjnu ve Štrasburku prestižní ocenění DOSTA!, jímž Rada Evropy oceňuje obce a města za projekty zaměřené na plnohodnotné zapojení Romů a sociálně slabých rodin do společenského života a na odstranění bariér mezi komunitami. Velmi ji tato problematika zajímá. Optala se proto i svých kolegyň z pražských ambasád a exkurzi s paní Milošovou dohodla. Domnívá se totiž, že obrnický příklad může pozitivně inspirovat další obce v zemích po celém světě," vysvětlila.

Ambasadorky obrnická starostka přivítá v 10:00 hodin na obecním úřadě. Program jednodenní návštěvy zahrnuje prohlídku obce, návštěvu mateřské a základní školy, místního centra sociálních služeb, komunitního centra Duhovka a Integrovaného centra volnočasových aktivit.

„Na konkrétních příkladech dámám přiblížím, jak se nám v součinnosti s vládní Agenturou pro sociální začleňování a s našimi příspěvkovými i neziskovými organizacemi podařilo najít účinný recept na dlouhodobě neřešené problémy. Jak se nám je postupně podařilo eliminovat, nebo alespoň minimalizovat. Romy jsme zapojili do veřejně prospěšných prací a zároveň je přesvědčili, aby se nestranili společenských, kulturních či sportovních akcí. Velmi se nám v tomto ohledu osvědčili terénní sociální pracovníci a programy prevence kriminality," uvedla Miklošová.