Snaha založit technické služby není v Obrnicích žádnou novinkou. "Usnesení o založení podniku jsme přijali před dvěma lety. Chtěla jsem mít proto jistotu, že i noví členové zastupitelstva, kteří se ujali funkce v listopadu, považují rozhodnutí za perspektivní a racionální," vysvětlila obrnická starostka Drahomíra Miklošová.

Obrnice patří s více než čtyřiceti procenty obyvatel romského etnika mezi sociálně vyloučené lokality. Kromě problémů v soužití Čechů s Romy se obec potýká také s vysokou mírou nezaměstnanosti, práci nemá více než 20 procent ekonomicky aktivních obyvatel. Výraznou převahu poptávky nad nabídnou pracovních míst v regionu ještě umocňuje nízká kvalifikace dospělé populace obrnických Romů. Vedení obce se nepříznivou situaci snaží řešit tím, že sociálně slabé občany zapojuje do veřejně prospěšných prací.

Součástí těchto aktivit je i zapojení obce do projektu Sociálně odpovědné municipality, zaměřeného na získávání zkušeností se zakládáním a provozováním sociálních podniků. Obrnice nyní tedy chtějí uplatnit princip sociálního podnikání založením společnosti s ručením omezeným, která bude v obci provozovat technické služby.

Vzhledem k výši obecního rozpočtu se však záměr neobejde bez finanční spoluúčasti. "Vzhledem k tomu, že jsme získali investiční dotaci na vybudování zázemí pro poskytování sociálních služeb a dotaci na provoz sociálních služeb, doporučili nám podat projekt až v roce 2015. Z informací ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že v té době bude vyhlášena výzva na dotace na zakládání sociálních podniků ještě podle stále platných pravidel. Bude tak možné čerpat jak investiční dotace, tak i dotace na zaměstnanost a provozní výdaje," vysvětlila Miklošová.

Po roce 2017 to už bude podle ní složitější. Připravovaný zákon o sociálním podnikání neumožní obci vlastnit v sociálním podniku více než 50 procent. Nyní může být obec jediným vlastníkem firmy.