Sedmadvacetiletá Dominika kráčí s kočárkem poklidnou litvínovskou ulicí Mezibořská a dělá si starosti. Brzy bude mít před domkem mumraj jako na letním koupališti. Na kočárku má srolovaný dopis od radnice, která písemně informuje místní obyvatele o uzavření dopravy v celé svažité ulici na jeden den kvůli umístění obří nafukovací vodní klouzačky dlouhé 200 metrů.

Zábavní atrakce Dominice omezí spojení se světem, protože zabere silnici mezi vilkami a zůstane jen koridor pro chodce. „Mám miminko. Přece jenom se může něco stát, a tak nevím, jak by se to pak řešilo, kdybychom potřebovali vyjet s autem. Asi vyjedeme den předem a necháme ho někde na parkovišti,“ sdělila Deníku.

V rekreačním areálu Matylda v Mostě v sobotu večer skončil 8. ročník dvoudenních závodů dračích lodí.
OBRAZEM: Na Matyldě v Mostě soutěžily dračí lodě. U jezera bylo narváno

Klouzačka bude na Mezibořské v úterý 25. června. „Od 10 do přibližně 20 hodin bude celá ulice uzavřena a budou objízdné trasy. Lidé se k domům během této doby auty bohužel nedostanou,“ sdělil místostarosta Karel Rosenbaum.

Vedení města doporučuje, aby si místní řidiči ráno před akcí zaparkovali auta v blízkém okolí a měli je tak do večera kdykoliv při ruce. Městský úřad připravil pro obyvatele dopisy s vysvětlením. Ve schránkách se objevily před víkendem.

Klouzačka zabere třetinu ulice

V dopisu stojí, že se jedná o mimořádnou akci s názvem Sklouzněte se do prázdnin, kterou město připravilo pro všechny věkové kategorie. Při nepříznivém počasí se zábava přesune na druhý den, středu 26. června. Klouzačka zabere třetinu ulice dlouhé přes půl kilometru. „Její návštěvníci tak budou mít exkluzivní příležitost poznat komunikaci ze zcela jiné perspektivy,“ uvádí se v dopise.

Ulice vede do kopce k lesu a pro atrakci má být nejvhodnějším místem v Litvínově. Podmínkou je ale úplná uzavírka veškeré silniční dopravy v ulici Mezibořská, kde jezdí i okružní autobusová linka 23 do Meziboří. Objízdná trasa povede ulicemi Valdštejnská a Ruská od 10 do 20 hodin. „Během této doby nebude možný příjezd a současně ani odjezd vozidel k přilehlým domům,“ oznámila radnice, která prosí obyvatele o shovívavost a omlouvá se jim za případné komplikace.

Ilustrační foto.
Komentář: Vajgly v Mostě má vysávat pouliční stroj. Stačit to nebude

„Pro nás to je komplikace,“ sdělila další obyvatelka, která upozornila, že v ulici bydlí i živnostníci. „Mně to nevadí, my máme garáž jinde a pěšky se domů dostaneme. Ale ti, co mají auta u baráku, budou mít problém,“ uvedla sousedka.

Pouliční klouzačka bude v Litvínově poprvé. Celodenní vstupné stojí 100 Kč a platí pro neomezený počet jízd. Předprodej vstupenek začal minulý týden na zámku Valdštejnů a registrovat se lze i přes internet. Vstup na akci je povolen od 6 let, účastníci mladší 10 let musí přijít v doprovodu jednoho z rodičů a děti do 15 let od nich potřebují písemný souhlas. Podobné vodní radovánky byly v roce 2015 v Mostě, kde klouzačka zablokovala neobydlenou a prostornou ulici mezi parkem Šibeník a centrem.

V Litvínově atrakce zasáhne až do míst, kde je nevyhovující silniční most nad Mezibořskou. Obyvatelé si tak během jednodenní uzavírky ulice vyzkouší, jak to bude vypadat při demolici mostu a stavbě nového. Radnice je ve vrcholné fázi přípravy a řeší stavební povolení. „Pokud vše klapne, jak má, tak bychom měli na začátku roku 2020 začít most bourat a navázat na to investiční výstavbou,“ sdělila starostka Kamila Bláhová. Práce potrvají dvě stavební sezony a výrazně změní dopravu ve městě, protože most je součástí páteřní ulice Podkrušnohorská.

V krušnohorském městě Hora Svaté Kateřiny založili novou tradici, a sice pořádání hornické slavnosti.
FOTO: V Hoře Svaté Kateřiny začala nová krušnohorská tradice