Dlouhonohá kráska Ivana Výborčíková je na závodních okruzích jako doma. Na tento víkend přijela do Mostu až ze Slovenska. „Hostesku dělám už šest let a stále mě to baví. Asi bych ani nedokázala spočítat, na kolika akcích jsem za tu dobu byla," usmívá se Výborčíková. Jako grid girl doprovází závodníky na startu po celém světě. Pracovala i na legendárním monackém Circuit de Monaco. V Maďarsku předvedla své ladné křivky na Hungaroringu a Pannonia Ringu. Na jejím seznamu nechybí ani její domácký Slovakia Ring. Přesto se nejraději vrací do Čech. „Mým nejoblíbenějším okruhem je ten v Brně, kde pracuji nejčastěji. V Mostě jsem poprvé. Konkrétně tyto závody mi ve srovnání s těmi světovými připadají spíše menší," porovnává Výborčíková.

Teď už ale musí pospíchat na startovací rošt. Plavovláska v upnutém overalu okamžitě budí pozornost. S naprostou lehkostí pózuje u luxusního Porsche. Fotoaparáty cvakají. Hosteska rozdává úsměvy na všechny strany. Vše ukončuje klakson. Na roštu zůstávají jen silné vozy. Hlasité burácení motorů oznamuje začátek souboje. Než proběhne vyhlašování vítězů, má hosteska chvilku na osvěžení. Alespoň na okamžik vyměňuje podpatky za pohodlné sandále.

„Ráda si se závodníky před startem povídám, proto jsou mi bližší motorky. U aut to je problém. Díky své práci mohu poznávat zajímavé lidi z celého světa. Je to pro mě samozřejmě i příjemná cesta, jak si slušně přivydělat ke studiu. A závody jsou rozhodně zajímavější než nabízení ochutnávek v hypermarketu. Každý závod je jiný a plný adrenalinu," vysvětluje Výborčíková. Mezinárodní složení závodních týmů pro ni není řádný problém. Kromě toho, že studuje francouzštinu s italštinou, se bez problému domluví i anglicky a španělsky.

V paddocku se rozhostilo ticho. Hosteska nesmí chybět při předávání cen vítězům.

Markéta Prosová