Slavnostní otevření nízkoprahového centra Domino je naplánované na 13. června. „Po úvodním slovu paní ředitelky a zástupce města proběhne diskuze s přítomnými. Následovat bude prohlídka prostoru," popisuje vedoucí nízkoprahového centra Kristián Drapák.

Oblastní charita Most společně s městem Litvínov dlouhodobě spolupracuje na snížení rizika vyplývajícího ze způsobu života občanů, kteří se ocitli v těžké sociální situaci a sami ji nedokáží řešit. Spolupráci stvrdí dohodou o vzájemné spolupráci v rámci realizace sociálních programů na území města Litvínov.

„Charita se na město obrátila s žádostí o smlouvu, ta byla předložena do rady města. Smlouva upřesňuje spolupráci současnou a precizuje podmínky budoucích společných kroků," popisuje místostarostka Erika Sedláčková. Společně s oddělením sociálně právní ochrany dětí rozšíří sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi.

Spolupráci si pochvalují obě strany. „Komunikace s městským úřadem je výborná," říká Kristián Drapák. Podle něj má velký význam setkávání neziskových organizací, které koordinuje město Litvínov. „Víme o sobě a můžeme si vzájemně vypomáhat," dodává.

V Janově vedle Domina funguje již třetím rokem pro janovské děti také městské nízkoprahové centrum Jaklík. „Služby na sebe navazují. Do Jaklíka chodí děti do 15 let, Domino navštěvuje mládež od 15 do 26 let," přibližuje Erika Sedláčková.

Oblastní charita Most působí v Janově již od roku 2008. Poskytuje sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, terénní programy a odborné sociální poradenství. Nízkoprahové centrum Domino zde funguje od roku 2009.

V současnosti charita realizuje projekt Amare Roma, který navazuje na úspěšný projekt Amare kher, v rámci kterého pomáhala lidem v sociálně znevýhodněné oblasti najít zaměstnání. „Součástí projektu Amare Roma je vytvoření tří pracovních pozic pro Romy v Litvínově, Chomutově a Jirkově. Ti budou pomáhat při hledání zaměstnání pro ostatní," uzavírá Kristián Drapák.