„Pro nás se nyní stalo důležité napadení voleb u soudu, proto jsme si řekli, že s rozhodnutím vyčkáme, až soud potvrdí výsledek voleb," řekl hejtman Bubeníček.

Sám si však myslí, že lidé v Ústeckém kraji k urnám znovu nepůjdou. „Pokud tedy soud nenajde žádné závažné důvody pro zrušení. Budou-li volby prohlášeny za platné, krajský výbor rozhodne, s kým budeme dále vyjednávat," dodal.

Zatím poslední stížnost na volby doručila soudu senátorka Alena Dernerová, která kandidovala za Severočechy i do krajského zastupitelstva. Na vyřízení stížností má soud 20 dnů od jejich podání. Rozhodnutí by ale mohlo padnout už na začátku listopadu.

ANO je pro jednání

Podle krajského předsedy hnutí ANO Jana Richtera je čekání na verdikt soudu ztráta času.

„Myslím si, že rozhodnutí nic nezvrátí, podle mě to jen prodlužuje čas. Jsem připravený s komunisty znovu jednat, ale když vidím, že vyjednávají s dalšími partnery, nevím, co více jim mohu nabídnout," uvedl pro Deník Richter s tím, že chce od hejtmana slyšet, zda komunisté chtějí s hnutím ANO dále jednat.

„Navrhli jsme jim spoustu variant a čekali, že pokud se jim něco nebude líbit, tak nás vyzvou, abychom se o tom mohli dál bavit. Pokud ale chtějí variantu křehké spolupráce s ČSSD a SPD-SPO, nemohu jim v tom zabránit," dodal Richter.

Lídr ČSSD Jaroslav Foldyna s vyčkáváním naopak souhlasí. „Zdá se, že je to rozumná věc a nemám s tím žádný problém," řekl.

Ve hře je zatím trojkoalice, kterou by druzí komunisté sestavili s třetí ČSSD a pátým SPD-SPO, a dvojkoalice s vítězným hnutím ANO. „Obě varianty mají v krajském výboru své zastánce. My jsme si všechno vyříkali s jednou i druhou stranou. Předpokládáme, že ostatní strany také jednají, ale považujeme za předčasné něco rozhodovat, když nevíme, zda výsledek voleb platí," uvedl Bubeníček.

K trojkoalici se přiklání i Foldyna, který ji spolu s SDP-SPO komunistům nabídl. „Avšak jednání nejsou nikde uzavřena," upozornil.