Pruhovaná dýně, čumák, holomek, škrt nebo dodo. A samozřejmě himlhergot! Výrazy, které už možná v krátké době opanují extraligové zimní stadiony. Kotle hokejových fanoušků totiž, jak se zdá, změní pravidla. Fandit se prý bude slušně.

„Čumák už se začíná chytat,“ usmál se šéf litvínovského fan clubu Ropáci on Tour Jan Ptáček. Naopak pokřik Řezníčku, ty jsi holomek nezvedený, zatím na popularitě nezískal.

Obránce Jiří Hunkes.
Litvínov oživuje obranu: Přichází Hunkes, Dietz míří do Chomutova

Facebookový profil České srdce hokejové srdce zareagoval na nový extraligový řád, podle kterého hokejový svaz letos velice často uděluje klubům naší nejvyšší hokejové soutěže tučné pokuty za hanlivé, vulgární nebo nevhodné skandování fanoušků v průběhu zápasu. Pro příznivce nejrychlejší kolektivní hry světa proto sestavil slovník slušných nadávek. Vtipné slogany, které popouští i uzdu české lidové tvořivosti, lze prý v průběhu utkání bez problémů skandovat.

Dýně nebo rozkrok

A fanoušci už začínají ve virtuálním slovníku listovat. David „Šáfa“ Šafus upřednostňuje výraz dýně. Jiří Rejhon chce, aby se křičelo: Rozhodčí je hlavní silnice! a Roman Dostál zase požaduje 1-2-3, Rozhodčí je rozkrok!

„Vezmi slovník s sebou na hokej,“ doporučuje facebookový profil zaměřený na hokejové fandy a zároveň se pléna ptá, jaké další slušné nadávky doporučuje. Mezi jeho hesla patří třeba himlhergot. Hláška, kterou používal Trautenberk ve večerníčku. Řvát podle autora slovníku Štěpána Etrycha lze i staročeské hrom do čepice nebo pardyjé kopyto.

Zdroj: Youtube

Klub je pochopitelně rád za věrné fanoušky. Na tomto videu se pochlubil skvělou atmosférou v kotli. (2015)  Zdroj: YouTube.com/HC Verva

Další doporučovanou „nadávkou“ je holomek nezvedený, což je středověký výraz pro katova pomocníka. „Máte-li pocit, že sudí váš mančaft právě zařízl, holomek je naprosto přesný výraz,“ doporučuje slovník.

Následuje slogan Rozhodčí je čumák! Podle autora je to pokřik velice podobný původnímu fanouškovskému vyjádření nespokojenosti na adresu rozhodčího, navíc se také jedná o tělesnou partii, takže anatomický obsah se zachová.

Podobně jako čumák je na tom pokřik pruhovaná dýně. „Podoba s původním pokřikem je nejen zvuková. Dýně je stejně jako svině objemná, dalo by se říci, že tlustá, a dokonce může být i pruhovaná stejně jako rozhodčí,“ popisuje se ve slovníku slušných nadávek.

Eliška a Vratislav Bílkovi fotili svatební fotky na litvínovském zimáku.
Hokejová svatba: Fanoušci si jako kulisu svatebních fotek zvolili zimák

Pátý výraz v pořadí Didus ineptus se tak trochu vymyká. Nicméně i tohle se podle Etrycha bude dobře skandovat. Jedná se o latinské pojmenování vyhynulého ptáka dronta mauricijského, známého také jako blboun nejapný. Křičet lze i lidové označení dodo.

Následuje název škrt, který opět směřuje na rozhodčí, nebo také pokřik parodující hochy z Rychlých šípů - Sparta, Sparta, plantážníků parta!

Zdroj: Youtube

Vtipný návod klubu pro fanoušky, jak používat tleskadla.  Zdroj: YouTube.com/HC Verva