„No jo, ani jsem si toho nevšimla,“ sdělila jedna z obyvatel ze sousedního vchodu. Nevěděla, jak dlouho tam svastika je. „Je to tak týden, možná konec června,“ uvedla další obyvatelka bloku, která chodí kolem hákového kříže venčit psa.

Svastiku na bloku 735 nikdo z veřejnosti policii neoznámil. Když redakce chtěla ve středu informaci, co hrozí jejímu autorovi, brala to policie jako podnět a případem se bude zabývat obvodní policejní oddělení Most-Zahradní. „V tomto případě jde o přečin poškození cizí věci, kdy pachateli hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,“ sdělila policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Pokud by se jednalo o přečin projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, tak by policie musela pachateli prokázat tento trestný čin, kdy někdo veřejně projevuje sympatie k tomuto hnutí. „Za takový čin může být pachatel potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta,“ dodala mluvčí.

Odstraňování hákových křížů v Rumunsku v rámci kampaně značky Cif. Podobných nápisů byla v Mostě celá řada. Těch na domech v posledních letech ubylo při zateplování. Rekord zřejmě drží jiný velký hákový kříž, který je také v Sedmistovkách a už déle než pět let.

Odborný server MediaGuru, který se věnuje médiím, reklamě a marketingu, zveřejnil v červnu video z kampaně značky Cif, která se rozhodla pomoci v boji proti nenávisti a pustila se do čištění rumunských ulic. Díky jedné mobilní aplikaci, houbiček na mytí a čistících přípravků zmizely ze zdí xenofobní a rasistické nápisy a hákové kříže.