„Knihu jsem četl a je nádherná. Přestože si Radka vážím, tohle jsem nečekal,“ ocenil ojedinělý autorský počin Stanislav Oubram.

Jak se na úvodní záložce knihy o čtyři sta padesáti stranách píše, autor na ni pracoval trpělivě přes dvě desetiletí. Původně vycházely jako seriál v týdeníku Homér v letech 1997 1998 a později v tehdejším Deníku Mostecka v letech 1998 2003.

„Původně zpracovaná data se mi moc líbila a když vycházela jako seriál v periodikách v Mostě, bylo to fajn. Ale když jsem to pak viděl jako celek, už to takové nebylo a řadu věcí jsem musel opravit, dodělat nebo přepracovat,“ prozradil Radek Petržilka s tím, že kniha má za cíl přinést v ucelené podobě události z pohnuté historie, kdysi královského města. Nesnaží se některé události podrobně rozebírat a dávat do souvislostí, pouze zaznamenává události tak, jak je přinesl čas a jak se daly doložit nebo dohledat v archivech.

Kniha hlavně poprvé přináší úplný a přepracovaný text, dovedený až do zlomového roku 1989.

Autor zdůrazňuje, že není historik, ale svým subjektivním výběrem připomíná tisíce jednotlivostí a stovky osobností, spjatých s vývojem města Mostu od jeho počátků.

Je třeba také kladně hodnotit skutečnost, že Dějiny města Mostu v datech netrpí žádnou předpojatostí v česko německých vztazích a respektují skutečnost, že Most byl až do roku 1945 německým městem. „Pokud některé z uvedených dat inspirují čtenáře k hlubšímu studiu, budu jenom rád a spokojen. I kdyby takoví badatelé některá moje data rozporovali,“ dodává autor Radek Petržilka.

„A jestli Dějiny města Mostu v datech přispějí k posílení historického povědomí Mostečanů, budeme jen rádi. Byl by tak naplněn jeden z cílů, proč jsme o vydání této knihy usilovali,“ říkají za vydavatelství Hněvín Bohuslav Helešic s Vlastimilem Novákem.

Dějiny města Mostu v datech lze zakoupit v knihkupectví.

Křest knihy Dějiny města Mostu v datech.Během křtu knihy došlo k pozoruhodnému jevu. Při ceremoniálu se na nebi objevila nezvykle výrazná dvojitá duha, která z pohledu z 1. náměstí začínala v místě, kde stál starý Most a končila na divadle. Její vrchol se klenul nad obnovenou sochou T. G. Masaryka. Zajímavé je, že socha vznikla, aby symbolizovala spojení starého a nového Mostu.