Lidi se chtějí vyspat na ranní šichtu, ale po půlnoci je najednou probudí křik a hlasitá hudba od sousedů, která neustává. Jindy je zase obtěžují hosté z hospod. Rušení nočního klidu, který platí od 22. do 6. hodiny, v letním období zaměstnává mosteckou městskou policii. Jen v první polovině srpna přijalo operační středisko strážníků 52 oznámení o nedovolených nočních veselicích či domácích hádkách.

Hlídky kvůli tomu vyjíždějí každou noc několikrát. „Nejčastěji občany ruší hluk z restauračních zařízení způsobený hlasitou hudbou nebo kuřáky před restaurací. Strážníci v těchto případech na místě prověří oznámení, a pokud zjistí, že by mohlo docházet k rušení nočního klidu, upozorní provozovatele restaurace, kterému nařídí sjednat nápravu,“ uvedla mluvčí městské policie Veronika Loucká.

Oslavy i partnerské hádky

Dalším nejčastějším oznámením na tísňovou linku 156 je podle Loucké rušení nočního klidu sousedy v bytovém domě, kde se přestupky týkají hlavně hlasité muziky či různých party. „Nejčastějším argumentem přestupců při projednávání rušení nočního klidu bývá oslava kulatých narozenin nebo narození dítěte a také nárok na zábavu po náročném pracovním týdnu,“ sdělila mluvčí. Dodala, že někdy strážníci řeší také rušení nočního klidu partnerskými spory, které často doprovází alkohol i fyzické napadání. Proto v těchto případech strážníci ověřují, zda nedochází k domácímu násilí.

Letní amfiteátr na mosteckém Benediktu byl v sobotu večer narvaný příznivci lidové hudby.
FOTO: Folk zaplnil Benedikt. Mostečané si užívali koncerty a setkání s přáteli

Občas se vyskytnou i bizarní situace. Strážníci v tomto měsíci navštívili v noci panelák, kde porušovali veřejný pořádek manželé z Asie – hlasitě se hádali a přitom běhali ve spodním prádle ve společných částech domu.

V jiné ulici si jeden Mostečan spletl byt s koncertním pódiem a ve 2 hodiny ráno začal hrát na elektrickou kytaru. Přivolaní strážníci mu na místě udělili pokutu 200 korun. O 300 korun víc musela zaplatit žena z bloku 90 v lokalitě Stovka, protože noční klid narušila opakovaně. Strážníci na místo vyjížděli dvě noci po sobě.

Třikrát za jedinou noc

Ještě větší ignorování zákona zažili litvínovští strážníci, kde během jediné noci vyjížděli třikrát do jednoho bytu v ulici Valdštejnská. Poprvé si sousedé hlídce stěžovali ve dvě hodiny v noci. Strážníci v kritizovaném bytě zastihli dva opilé muže, z nichž jeden nebyl schopen prokázat svou totožnost, a proto ho odvezli na služebnu Policie ČR. Za rušení nočního klidu dostal blokovou pokutu, ale o hodinu později, když se vrátil ze služebny domů, opět rušil noční klid a hlídka vyjížděla podruhé. Do třetice ve stejném bytě zasahovala před pátou hodinou ranní. „Za opakované rušení nočního klidu bude dvojice řešena přestupkovou komisí,“ informovala městská policie.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček jednal na lomu ČSA u Mostu o revitalizaci a budoucím využití šachet v Ústeckém kraji.
Mostecko může růst. Jeho budoucnost je ve vodě, o obří investici rozhodne za rok

O ochraně lidí před hlukem bude jednat v září mostecké zastupitelstvo. Tentokrát ale půjde o denní hlučné činnosti, které od roku 2017 omezuje vyhláška platná pro Souš, kde je autodrom. Radní doporučí zastupitelům, aby vyhlášku změnili. O výjimkách ve vyhlášce by pak rozhodovali přímo zastupitelé a ne radní jako dosud. „Cílem regulace je, aby mohli obyvatelé Souše nerušeně trávit svůj volný čas,“ upozornila Klára Vydrová z kanceláře primátora a tajemníka magistrátu. Zákaz hlučných činností platí podle vyhlášky ve státní svátky po celý den, o nedělích po 12. hodině a v ostatních dnech po 18. hodině. Za porušení hrozí pokuta až 200 tisíc korun. Regulace se netýká silniční dopravy a úpravy zeleně.