V Chrabercích nemá zaměstnání jen jediný člověk z 81 lidí, kteří mohou pracovat. Nezaměstnanost je tam 1,23 %. „Je od nás dobré spojení do Loun, Prahy i průmyslových zón. To je myslím základ,“ naznačuje příčiny extrémně nízké nezaměstnanosti starostka Chraberců Jana Slanařová.

I další obce s nízkou nezaměstnaností v regionu mají podobné podmínky. V Želkovicích je nezaměstnanost jen 1,59 %, nad 2 % jsou v Rané, Pnětlukách či Nové Vsi.

Bývalý radní Jiří Zelenka u mosteckého soudu, kde čelí obžalobě pro pomluvu.
Máme pro tebe byt, práci a funkce. U soudu zazněla nahrávka z tajné schůzky

Na Chomutovsku je vůbec nejnižší nezaměstnanost ve Všehrdech (0,92 %). Bez práce je tam také jen jeden ekonomicky aktivní člověk ze 109. „Máme v obci věznici, to je dobrý zaměstnavatel. Většina lidí z obce dělá tam,“ zdůvodňuje nízká čísla ve Všehrdech starosta Miloslav Mandík.

Na Mostecku jsou nejnižší čísla ve Volevčicích (1,53 %). Také tam je bez práce jediný člověk. Těsně nad 2 % jsou v Klínech a Brandově.

NĚKDE PRÁCI NECHTĚJÍ

I přes velmi dobrou situaci na trhu práce pořád ale zůstávají obce, kde se snižovat nezaměstnanost příliš nedaří. Podle odborníků za to může hlavně nižší kvalifikace, hodně lidí má jen základní vzdělání. Na vině je také horší dopravní dostupnost. V těchto obcích je také více lidí, kteří pracovat prostě nechtějí.

Sídliště Nová výstavba v Obrnicích, kam spekulanti stěhují nepřizpůsobivé a sociálně slabé rodiny prakticky z celé republiky.
Obrnické sídliště je zónou bez doplatků na bydlení

Na Mostecku je vůbec nejvyšší nezaměstnanost v Obrnicích. Bez práce jsou tam téměř dvě stovky lidí z 1 436 ekonomicky aktivních (13,72 %). Na Chomutovsku vede v nelichotivém žebříčku Rokle 12 %. „Jedná se z velké části o lidi, kteří dlouhodobě nechtějí pracovat. Ty je pak těžké nějak zaměstnat,“ přiznává starostka Rokle Renata Kobzová.

Na Lounsku byly dlouho ve vedení Blažim nebo Velemyšleves. V krizových letech se tam nezaměstnanost pohybovala i okolo 40 %. Obce nedaleko zóny Triangle si ale výrazně polepšily. Aktuálně je nejhorší situace v Měcholupech (10,19 %) a Chožově (10,05 %).

„Řada lidí tu pracovala v zemědělství, ta místa zanikla a lidé těžko hledali nová. Problém byl často v tom, že na nic jiného neměli bohužel kvalifikaci,“ myslí si místostarosta Měcholup Boris Košťák.

Město Most nechá zbourat blok 31, ze dvou sousedních opuštěných činžovních domů budou byty.
FOTO: Most začal hledat firmu na demolici domu u Stovky

Ekonomice se v poslední době daří, nezaměstnanost je rekordně nízká, na trhu práce ale přinášejí tyto pozitivní zprávy také problémy. Firmy nemohou už delší dobu sehnat dostatek spolehlivých pracovníků.

„Získat a hlavně udržet kvalitní zaměstnance je v současnosti velký problém,“ říká Jan Novotný ze společnosti Koito Czech, která v Žatci vyrábí světla do aut. Nedostatek zaměstnanců musí nahrazovat agenturní pracovníci hlavně z ciziny.

VELKÁ SHÁŇKA

Podobný problém mají prakticky všechny společnosti v průmyslových zónách v regionu. „Dostatečný počet technicky vzdělaných lidí, co umí a svému oboru rozumí, není. Sháníme neustále celou řadu profesí,“ tvrdí generální manažer lounské společnosti Aisan Miloš Kubelík.

Jako hlavní důvody vidí firmy špatný systém technického vzdělávání, u některých uchazečů je také problém s pracovní disciplínou. V regionu má navíc už brzy otevřít továrnu na pneumatiky také korejský Nexen, obří investice nabídne stovky pracovních míst.

Velikonoce - ilustrační foto
V komunitním centru v Janově děti tvořily výtvarná díla