Krátce po Vánocích, kdy většina domácností počítá každou korunu, se jedná o celkem zásadní zásah do rodinných rozpočtů. „Jsme si vědomi toho, že řada obyvatel Koldomu patří do kategorie nízkopříjmových občanů a že zaplacení dvou nájmů najednou může pro ně být obrovskou zátěží. Vždy jsme se chovali sociálně a vstřícně. Budeme proto rádi, když zaplatí nájem Litvínovu, a tak splní a zároveň ukončí svůj závazek vůči městu. Pokud nebudou moci zaplatit nájem Krušnohoru, vyjdeme jim vstříc. Mohou si částku rozdělit na tři dílčí díly a splatit lednový nájem postupně po třetinách," uvedl pro Mostecký Deník ředitel Krušnohoru František Ryba.

Přes všechnu vstřícnost bytového družstva bude pro mnohé nájemníky složité vyhradit si prostředky na úhradu splátky. „S nájmem je to komplikované. Sice ho můžeme platit na splátky, ale pro mě jako důchodkyni, která žije sama, je to velká částka. Bohužel si nemůžu dovolit byt ani koupit, bude ho pro mě kupovat syn," postěžovala si obyvatelka domu Naďa Kotalenská. Ta je dlouhodobou obyvatelkou, žije na Koldomu přes dvacet let a bydlela tam i její maminka.

Co chybí? Měřáky

Do této doby na Koldomu neproběhly žádné výrazné změny. „Měnila se tady okna a topení. Současné topení se nedá srovnávat s tím, které bylo v podlaze. Nevím, proč to měnili," uvedla Naďa Kotalenská. „Zatím o žádných změnách, které by plánoval Krušnohor, nevíme. Vše se teprve dozvíme na schůzi, která bude. Já bych uvítala, kdyby se tu nainstalovaly měřáky na vodu a na topení," doplnila.

Chystá se první schůze

Schůze, kde se bude rozhodovat o budoucím osudu technické památky Litvínova, proběhne 30. ledna. Na té si nájemníci zvolí svého předsedu a členy výboru, zváží, kolik bude zapotřebí údržbářů a uklízeček. Zároveň se dohodnou, jaké opravy jsou akutní a je nutné je co nejdříve provést, a které změny bude možné odložit na později. „Vytvoří si plán údržby a investic na celý rok. Obecně předpokládám, že v průběhu několika málo let budou chtít dokončit celkovou rekonstrukci Koldomu. Stejně tak to probíhalo u ostatních domů, které přešly pod správu Krušnohoru v rámci privatizace městských domů v Mostě, Litvínově a Meziboří," sdělil František Ryba.