Na různé partičky zevlující na hlavní mostecké třídě Budovatelů si nestěžují jen lidé ve Stovce. Problémy se zhoršeným pocitem bezpečí a udržováním čisté ulice hlásí i obyvatelé dlouhého bloku 265 naproti obchodnímu domu Rozkvět v centru města. Hovořilo se o tom i na veřejném zasedání zastupitelstva. Přestože zákon nedovoluje vyhánět kohokoliv bezdůvodně z veřejných prostranství, radnice slíbila častější dozor.

Paní Jana bydlí ve vchodě, u kterého je pravidelně nepořádek a všichni si na něj stěžují. „Neustále se nám tam shlukují většinou mladí, kteří odhazují plechovky, PET lahve, spoustu nedopalků od cigaret a zezadu nám močí na dům,“ upozornila Mostečanka.

Dodala, že nevítané skupinky navíc obsazují všechny lavičky, které jsou kolem domu, pouštějí si nahlas mobilní telefony a stojí i u schodů před vchodovými dveřmi, což nikomu z místních obyvatel není příjemné. „Moje dcera se bojí chodit domů sama, protože když jí stojí šest puberťáků před vchodem, tak tudy nepůjde,“ sdělila paní Jana.

Setkání s herci seriálu Most! v Mostě.
Zklamání z konce a potlesk. Dycky Most! nebo po něm neštěkne ani pes?

Se sousedy se snaží omladinu vyhánět, ale sklidí buď posměch, nebo uvolněné místo brzy obsadí jiná parta. Potíže popsala v dopise adresovaném městské policii. Odpověď, že podle legislativy nelze nikoho bez průkazného přestupku vykazovat z chodníku a ani mu zakazovat poslech hudby mimo dobu nočního klidu, paní Janu neuspokojila, i když strážníci ujistili, že kdykoliv při podezření z narušení veřejného pořádku přijedou.

Mostečanka se rozhodla trápení řešit na nejvyšších místech a přišla diskutovat na zasedání zastupitelstva, kde vylíčila celý příběh politikům a úředníkům a požádala o pomoc. Navrhla, aby poslali na pochůzky kolem domu asistenty prevence kriminality. „Loni v létě se díky jejich přítomnosti podařilo tyto hloučky vystrnadit z parku u domu, akorát že teď se přesunuly před náš vchod a za barák,“ poznamenala.

Primátor Jan Paparega potvrdil, že je skutečně komplikované někoho vykazovat z veřejného prostranství, přislíbil ale, že situaci u bloku 265 s městskou policií probere. „Bude třeba přijmout opatření a asistenty prevence kriminality vysílat na místo častěji,“ uvedl primátor, který paní Janu požádal, aby předala úředníkům na sebe kontakt.

Lavička v mosteckém parku za blokem 265, kde ležela mrtvola a kde se kouří marihuana.
V drogovém parku u centra Mostu zemřel muž. Našli ho na lavičce

Loni v létě v parku u bloku 265 zemřel bezdomovec. Bylo to v době, kdy si obyvatelé sousedních domů stěžovali na kuřáky marihuany u dětského hřiště. „Mladí v parku prodávají drogy nezletilým a dělají tu bordel. Už se to nedá snášet, to není fakt normální, co se děje,“ napsal tehdy Deníku jeden čtenář a další to na místě potvrdili. Státní policie upozornila, že lidé mají volat linku 158, pokud v parku uvidí protiprávní jednání.

I letos chce město získat státní dotaci na projekty prevence kriminality. Radní už schválili žádost o podporu na rozšíření kamerového systému pro bezpečnost v městských parcích, kurzy bezpečného chování a sebeobrany pro děti, ženy a seniory, vybavení speciální jednotky strážníků protiúderovými balistickými přilbami a na pobytový výjezd s kurátory pro děti a mládež.