Také 50letému Vladimírovi v Teplicích zrušili operaci prstu naplánovanou na polovinu listopadu. Naopak štěstí měl 43letý Radek, operaci ramene má za sebou. V Ústí už dříve dostal na vybranou - buď září, nebo konec října. „V prvním termínu měla tchyně svatbu. Ale říkal jsem si, že se to valí do průšvihu. Tak jsem svatbu raději oželel,“ řekl Radek. Dobře udělal. Ještě teď by ho čekaly nejméně další týdny čekání. Špitály se ke kompletní běžné péči zatím nevracejí. Počet covidových pacientů sice začal klesat, teď ale stagnuje. Dál je také prořídlý zdravotní personál.

V pěti špitálech Krajské zdravotní (KZ) vytíženost standardních lůžek pro lidi s covidem v uplynulých týdnech mírně klesala. „Ale v ústecké Masarykově nemocnici je pro ně stále vyčleněno pět stanic,“ upozornil náměstek pro řízení zdravotní péče Tomáš Hrubý. Na standardu bylo ještě v polovině minulého týdne 227 covidových pacientů, dalších 80 bylo na JIP, 47 z nich na umělé plicní ventilaci a jeden na mimotělním oběhu ECMO. Další problém jsou i nadále chybějící zdravotníci. KZ měla k 25. listopadu 270 zaměstnanců s covidem. S postupnou regulací, omezováním ordinačních hodin ambulancí a poraden i plánované odkladné operativy v KZ začali s 12. říjnem. Od té doby klesl počet operací zhruba o dvě třetiny. Odložitelná operativa tu bude nabíhat s tím, jak se budou uvolňovat covidová lůžka pro jednotlivá oddělení.

Petr Stolař
Skončit s divadlem mě nenapadlo ani na vteřinu, říká divadelník Petr Stolař

Pro covidové pacienty jsou vyčleněny i dvě stanice s 54 lůžky v litoměřické nemocnici, s aktuální vytížeností kolem 80 procent. Situace je tu podle ředitele Radka Lončáka obdobná jako v celém kraji. Čili po poklesu v minulých týdnech je teď stav setrvalý. „Ačkoli klesl celkový počet pacientů s covid-19, neklesl počet těch, kteří vyžadují intenzivní péči,“ upozornil ředitel. Také personál dál chybí. Jedni zaměstnanci se vracejí, ale jiní odcházejí do karantény. A další jsou stále doma s dětmi. „Předpoklad obnovení aspoň části neakutní péče je do 2–3 týdnů, samozřejmě záleží na vývoji epidemiologické situace v regionu,“ uvedl Lončák.

K dílčímu omezení péče došlo i v nedaleké roudnické nemocnici. Šlo o plánované výkony, pokles byl i v ambulancích, v rámci fyzioterapie. „Souhrnně můžeme hovořit zhruba o 15procentním poklesu produkce,“ vypočítal šéf špitálu David Soukup s tím, že se budou snažit v řádu týdnů vrátit situaci do standardu, v závislosti na situaci. V Roudnici mají covidovou stanici o 20 lůžkách na úkor interny, pomáhají v ní i zdravotníci chirurgie. Počet pacientů s koronavirem tu v uplynulém týdnu kolísal mezi 10–14. „Jde o pozvolné snižování, v posledních dnech ale už spíš o stagnaci,“ popsal Soukup s tím, že takřka stejně je to s návratem chybějícího personálu.

Akutní operativě se ve špitálech věnují i přes epidemii. Podle lékaře a exsenátora Hassana Meziana se čeští zdravotníci s náporem vypořádávají se ctí i přes mnoho obětí. „Covid nás vycepoval. Věci, které nesnesou odklad, se dál dělají,“ ujistil s tím, že neví o žádných pacientech trpících kvůli odkladu péče. Mezian vede rehabilitaci v několika pobočkách na Litoměřicku.