Někde ubylo lůžek, jinde je zcela zavřeno. Naštěstí jen dočasně a ne všude. Krajské nemocnice v Mostě, Chomutově, Ústí nad Labem, Teplicích, Chomutově a Děčíně přešly na předem plánovaný letní provoz. „Každoroční prázdninová omezení souvisejí s menším počtem pacientů a souběžným čerpáním dovolených zdravotnického personálu,“ sdělil Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní. Pacienti mají krátkodobé změny pocítit co nejméně.

Firma využívá většího klidu na opravy a malování. Například v Mostě se v druhé polovině července uzavře oční oddělení. Chirurgická „jipka“ již jede na polovinu lůžek. V Chomutově jsou omezeny onkologie a radiodiagnostická vyšetření.

Ilustrační foto.
Opilci se v kraji dočkají záchytky. Po pěti letech

Volnější prázdninový provoz platí i v areálu městské nemocnice s poliklinikou v Žatci. Například od 1. do 17. července je kompletně uzavřena gynekologie a porodnice kvůli malování. Z novorozeneckého oddělení se tak zcela nezvykle přestal ozývat dětský křik, maminky z okresu Louny, kterým se blíží termín porodu, jezdí své děti přivést na svět do jiných porodnic v okolí, zejména Mostu, Kadaně, Kladna a Slaného.

Lékaři i na dalších odděleních a v ordinacích čerpají dovolenou, vzájemně se střídají v péči o různé skupiny pacientů, které si v době svého volna předávají.

Nemocnice s poliklinikou v Žatci
Dětští lékaři uzavřeli ordinace, na poliklinice začala výměna podlah

Neobvyklý režim platí i v budově žatecké polikliniky, kde se od počátku prázdnin vyměňují podlahy. Hlavní bourací práce město nařídilo stavební firmě provádět na dva státní svátky a na víkendové dny, tak aby provoz polikliniky pro veřejnost byl omezen co nejméně. Přesto už k určitým omezením došlo, ordinovat například přestali dětští lékaři v přízemí polikliniky. K ošetření nemocných dětí celý tento týden slouží jen pohotovost.

Přehled omezení v nemocnicích v Mostě a Chomutově

Most
Chirurgie JIP 30. 6. - 31. 8. - omezený provoz 7 lůžek ze 14
Oční 17. 7. - 30. 7. - oddělení uzavřeno
Kožní 3. - 7. 7. a 17. - 28. 7. - dovolená
Gynekologie 1. 7. - 31. 8. - omezený provoz

Chomutov
Interna 1. 7. - 31. 8. - uzavření lůžek antiarytmické jednotky
Onkologie 30. 6. - 16. 7. - uzavření lůžkové části
Onkologie 7. 7. 2017 - uzavřeno celé oddělení včetně ambulantních úseků
Ortopedie 21. 8. - 3. 9. - uzavření lůžkové části (malování)
Urologie 7. - 11. 8. - oddělení uzavřeno
TRN (plicní) 7. 7., 21. 7., 18. 8. a 25. 8. - uzavřen ambulantní provoz
Radiodiagnostické oddělení do 31. 8. - významné omezení ambulantního provozu včetně ultrazvuku, CT, mamografických a sonomamografických vyšetření

zdroj: Krajská zdravotní

Panu Vladimírovi změnila umělá ledvina život
Kadaňan má doma umělou ledvinu. Musel překonat strach z jehel