Družstevník Jan Klimeš, který předsedá samosprávě paneláku v Sedmistovkách, v pronajatém sále mostecké knihovny do mikrofonu vysvětluje, proč nastal čas demokratizovat bytové družstvo Krušnohor. „Nechceme družstvo násilně převzít, ani nic ukrást,“ říká Klimeš, jenž se přidal k opozici sedící vedle něj. Aktivisté odmítají, že by vyvolávali v organizaci, které jsou součástí, paniku a rozvrat.

Naslouchají jim desítky lidí – kolegové družstevníci, vlastníci bytů, odborníci a pozorovatelé. Pozvaní šéfové Krušnohoru na besedu nepřišli, dorazil ale advokát družstva. Sleduje volání po změnách a spravedlivých volbách orgánů družstva, které je největší v ČR. Atmosféra připomíná setkání Občanského fóra v listopadu 1989, které při Sametové revoluci hodlalo napravit poměry v autoritářském Československu.

Město Most.
Krušnohor nemá vedení. Představenstvo družstva vymazal soud

Například Klimeš patří ke kritikům družstevního ústředí, centralizovaných zakázek, politických aktivit Krušnohoru a manažerské propagandy v družstevním zpravodaji, který nedává prostor diskuzi a oponentním názorům. Podle Klimeše není také fér, když je trestán za to, že s něčím nesouhlasí. „Já na družstvo nesmím. Když přijdu do vestibulu, paní v recepci mě dál nepustí. Faktury řeším tak, že paní zavolá nahoru, druhá paní s nimi seběhne a já je podepisuju ve vestibulu. A paní ze zákaznického centra se mi jde kouknout do schránky, jestli tam něco nemám. Takhle funguju,“ popisuje předseda družstevní samosprávy.

Cesta k nápravě bude zřejmě složitá a zdlouhavá. Krušnohor je kvůli právnímu sporu v patové situaci. Od července nemá představenstvo, které soud označil za nelegitimně zvolené a zrušil ho po žalobě družstevních aktivistů. Pře pokračuje dalším dějstvím, protože obě strany požádaly soud, aby určil nové představenstvo, a navrhly své zástupce. Soud má rozhodnout, zda bude v představenstvu sedm jeho bývalých členů nebo sedm lidí z opozice.

Bude opatrovník?

Existuje i možnost, že soud žádné straně nevyhoví a přidělí družstvu opatrovníka. „Situace není jednoduchá, je to běh na dlouhou trať. Není to otázka měsíců, ale spíše jednoho roku,“ upozornil právní zástupce Krušnohoru Eduard Belšán. Pokud soud určí nové představenstvo, mělo by být podle opozice jen dočasné, aby situaci stabilizovalo a připravilo nové volby delegátů. „Kdo nakonec bude v řádném představenstvu potom, bude záležet na demokraticky zvolených delegátech,“ sdělil družstevní aktivista Lubomír Gomboš.

Martin Vokurka, Mostecký deník
Komentář: Sametová revoluce v Krušnohoru je lepší než právní bitvy jeho členů

V říjnovém vydání družstevního zpravodaje člen bývalého představenstva Arnošt Ševčík oznámil, že Krušnohor čelí lžím skupinky aktivistů a pomlouvačné kampani. „Má jediný cíl, a tím není nic menšího než nepřátelské převzetí družstva,“ uvedl.

Družstvo je podle něj částečně paralyzováno ve své činnosti, ale pracuje dál. „Naše družstvo bezproblémově funguje desítky let. Pro mnohá družstva jsme vzorem. Za roky naší činnosti jsme měli desítky kontrol ze všech možných institucí a orgánů. Nikdy na nic vážného nepřišly,“ ohradil se Ševčík vůči kritice.

Podle oponenta a dalšího předsedy samosprávy Miloslava Štrombacha mají družstevníci právo debatovat o důležitých věcech v sídle Krušnohoru. „Doufám, že se příště sejdeme na družstvu a nebudeme si muset prostory pronajímat,“ poznamenal.

Lubomír Gomboš, družstevní aktivista a rodák z Mostu
Aktivista Gomboš: Družstvo by si mělo uvědomit, že my všichni jsme Krušnohor