Jan Horák míří opravdu vysoko. Ale má na to. Je to zlatý kuchař. Student Soukromé hotelové školy Bukaschool vyhrál juniorské mezinárodní gastronomické mistrovství České republiky. Ve finále v Brně porazil mládežnickou elitu z několika zemí.

„Byl jsem hrozně dojatý," říká. Porota ocenila, jak zapracoval do čtyřporcového chodu kančí hřbet a kančí kýtu. Za 45 minut udělal špičkové chutné designové jídlo.

Nepochází z kuchařské rodiny. Jeho maminka je soudkyně, tatínek advokát. Vaření a pečení pozoroval, sotva se naučil chodit. V devíti letech jej ovlivnil kroužek Mistr kuchař, kde se naučil základy. Doma z něj chtěli mít ekonoma. Obchodní akademii ale nedodělal. Touha být kuchařem byla silnější. „Jsem spokojený a neměnil bych nich," svěřuje se. A jaké má oblíbené jídlo? Velký kus masa. Co rád vaří? Všechno. „Všichni se toho snaží využít," směje se.

O české kuchyni si myslí, že má své chyby, ale je výborná. Za posledních šest sedm let se toho navíc podle něj hodně změnilo k lepšímu i díky osvětě. Hlavně prý nešetřit a dopřát si kvalitu. Jeho učitel Roman Sejval o jeho schopnostech nepochybuje. „Vím, že patří k nejlepším," netají se pedagog. Z mostecké školy uspěli na mistrovství i další dva studenti. Tia Fabio má bronz ze soutěže číšníků, Petra Gasparová je pátá z cukrářů. Bukaschool v období 2010 až 2014 získala celkem dvanáct zlatých medailí a vede republikový řebříček.