Celková plocha stavby, jejíž čelní stěna je prosklená a večer z ní tak září světlo lustru do ulice, je 6440 metrů čtverečních. Je v ní třeba i prostor pro bibliobus nebo knihařskou a reprografickou dílnu. „Ani bibliobus ani knihařskou dílnu nakonec nikdy městská knihovna neměla," řekla zástupkyně ředitele Anna Němcová.

S údržbou lustru pomáhá parta horolezců, o interiér knihovny pak její pracovnice, které se snaží vytvořit pro čtenáře jakýsi pohodlný obývák. „Nakoupili jsme spoustu nových křesílek, stolků a barevných koberců, máme tady dětský koutek. Návštěvník se může pohodlně usadit vzít knihu, a když se mu nebude líbit, sáhnout po další. Jsem přesvědčena, že si z našich čtvrt milionu svazků vybere každý," uvedla Němcová.

V objektu jsou k vidění i zajímavosti, které by obvykle člověk v knihovně nehledal. V přízemí je voliéra s hejnem australských papoušků. „Vedle toho chováme křepelky, máme tady akvarijní rybky a želva Karel je členem týmu, který se zapojuje zejména do dětských exkurzí," řekla Němcová.