Přímý televizní přenos z Werk arény v Třinci poběží v neděli na zimním stadionu v Litvínově a 1. náměstí v Mostě. Vstupné se neplatí.

Atmosféra na stadionu v Litvínově byla při minulých přenosech skvělá, dorazilo na tisíc lidí. Do centra Mostu, kde zůstává občerstvovací stan, vždy přišly stovky lidí.

V neděli začíná vysílání v 18 hodin, zápas v 18.20 hodin. V centru Litvínova obrazovka nebude, město tam vysílá jen domácí zápasy.

Stav finále je 3:1 pro Litvínov. Hraje se na čtyři vítězné zápasy. V neděli se může rozhodnout. Pokud Litvínov vyhraje, bude vítězem extraligy a vypuknou oslavy. Pokud nevyhraje, bude hrát v úterý doma. Mostecká radnice chce i tento případný zápas vysílat na 1. náměstí. "Shodli jsme se, že budeme v započatém trendu pokračovat a finalovou sérii dojedeme do konce. Už dříve jsme avizovali, že jsme ochotni odvysílat všech sedm finálových utkání," tlumočil stanovisko vedení radnice náměstek primátora Mostu Marek Hrvol. 

Ne každý fandí hokeji

Když cizinec vidí fronty u hokejového stadionu, fanoušky uvnitř a na náměstích u velkoplošných obrazovek, snadno podlehne dojmu, že na Mostecku, a v Litvínově obzvlášť, musí fandit hokeji každý. Jenže tak to není. Řada lidí ani neví, že se hraje finále extraligy a co to je. „Tohle vůbec nesleduju," svěřuje se 59letý muž. Má jiné starosti. Řeší existenční potíže. Je už hezkých pár let bez práce. Zvýšili mu nájem a z dávky sotva vyžije. A navíc problémy v rodině. Kolik takových lidí je?

„Hokej rád nemám. Je ho až moc. Radši kdyby podporovali kulturu," zlobí se další senior. Hokej moc nemusí někteří lidé žijící přímo u stadionu v Litvínově. Vadí jim třeba návaly aut v době utkání. „Řidiči se snaží zaparkovat, kde se dá. Jeden borec si s tím hlavu nelámal a postavil auto doprostřed téčkové křižovatky v Sukově ulici a hodil tam blikačky. Vytvořil tak druhou řadu zaparkovaných aut," vzpomíná na semifinále jedna z místních obyvatelek. Podle ní to nebyl ojedinělý případ. Připouští ale, že před lety to bylo horší. „Řidiči parkovali i v protisměru," dodává.

Policie v poslední době dohlíží v ulicích u stadionu na to, aby fanoušci motoristé neporušovali dopravní předpisy. Velitel městské policie Zdeněk Urban potvrdil, že opatření je i reakcí na stížnosti z Osady. Hlídky se snaží, aby ulice byly průjezdné. Letos ubylo potíží i s partami fanoušků. Teď jsou to jen jednotlivci. „Celkově je hokej v pohodě," uvedl Urban.