Litvínov zavádí nový pojem, sídliště Koldům. Zahrne známou obytnou budovu, areály v okolí a chystané novostavby. Vše obsahuje strategický dokument, který radnice eviduje pod názvem Projekt regenerace veřejného prostranství na sídlišti Koldům.

Novinka, která pracuje s cennou rozvojovou lokalitou jako s celkem, umožní městu žádat od července o státní dotace na úpravu venkovních ploch na sídlištích. „V oblasti Koldomu máme nejvíce projektových záměrů,“ sdělila starostka Kamila Bláhová. Jsou to například plavecká hala, nová parkoviště, rekonstrukce cesty a veřejného osvětlení ke sportovní hale, skatepark, revitalizace lesoparku a oprámu, rozšíření dětského hřiště a laviček a zlepšení stanovišť pro popelnice.

Mostecká Stovka, sociálně vyloučená lokalita
My a ghetto? Most se bránit musí, tvrdí lidé z lepších čtvrtí

Na každý projekt lze dostat až šest milionů korun, zbytek by město mohlo uhradit kombinací půjčky a vlastních peněz. Podmínkou státní podpory je diskuze s obyvateli sídliště.

Radnice si na Koldomu v březnu a dubnu dělala dotazníkové šetření. Z něj mimo jiné vyplynulo, že lidé jsou nejvíce spokojeni se zelení, ale zároveň kritizují nedostatek parkovacích míst. Tento výsledek naznačuje budoucí názorový konflikt, protože více místa pro auta znamená zásah do zeleně. Starostka připustila, že vedení města střed protichůdných postojů očekávalo. O parkovišti a dalších návrzích se ještě bude debatovat.

Informace zazní ve středu

Veřejné projednání regenerace sídliště proběhne ve středu 6. června od 16 hodin v klubovně sportovní haly na Koldomu, kde radnice lidem sdělí své plány a podrobné výsledky ankety. Připomínky veřejnosti mohou celý záměr ovlivnit, protože radnice je zapojí do návrhové části dotačního dokumentu. Ten před odesláním Státnímu fondu rozvoje bydlení proberou orgány města. „Bude třeba určit priority,“ uvedla starostka.

V Mostě nyní patří k prioritám park Střed u sportovní haly, který chce město rekonstruovat s finanční pomocí Nadace Proměny Karla Komárka. I Most musí zapojit veřejnost. Než dojde na povinnou architektonickou soutěž, má město v přípravné fázi nejprve probudit zájem lidí o park.

Ilustrační foto.
Děti kolabují z horka velmi rychle. Nenechávejte je v autě, varují lékaři

V pátek 1. června v něm v 16 hodin vyvrcholí cyklistická kampaň Do práce na kole, která propagovala ekologickou dopravu do zaměstnání. „Připraveny jsou závody a další program,“ sdělila mluvčí radnice Alena Sedláčková. Během akce s exhibicí skokanů na kole bude přístupná pumptracková dráha pro děti i dospělé.

V neděli 10. června od 14 do 18 hodin park ožije velkou zahradní slavností, do které se zapojí několik organizací, škol a Big Band Zdenka Tölga s evergreeny z éry největšího rozkvětu parku. V 16 a v 17 hodin budou komentované prohlídky. Návštěvníci budou už moci navrhnout, co by v parku nemělo v budoucnu chybět.