Ve svém pětiminutovém videu ukazují opak – pěkná zákoutí města, jeho proměnu k lepšímu a lákají české i zahraniční turisty k návštěvě. Krátký snímek je natočený v angličtině a má české titulky.

„Naše město má unikátní architekturu i historii, která je podle mě ojedinělá nejenom v Evropě, ale i v celém světě. Byli bychom proto rádi, kdyby o město Most vzrostl zájem nejen v Česku, ale i v zahraničí,“ sdělil Jan Machovec z tvůrčího týmu.

Průvodkyní ve videu s názvem The Most Honest Guide je usměvavá mladá zubní lékařka Lucie Pailová. Divákům ukazuje město plné zeleně, volnočasových areálů a lokalit, které se vyplatí poznat. Patří k nim třeba přesunutý kostel, městské divadlo, Divadelní klub Školka a kavárny. Tvůrci propagují i Šibeník, který označili za mosteckou obdobu newyorského Central Parku. „Je tu plno sportovišť, stejně tak míst k odpočinku,“ uvedla průvodkyně mluvící výbornou angličtinou.

Zdroj: Youtube

The Most Honest Guide - Most, Czech Republic  Zdroj: YouTube.com/The Most Honest Guide

Video si získává první příznivce. „Je to skvělé. Konečně je někdo z mladých, co studovali v zahraničí, pyšný na to, že je z Mostu, a poutavě mluví o tom, co se zlepšilo a kam se dá jít,“ sdělila Anna Riedlová z Mostu. 

Nápad propagovat Most vznikl už v roce 2016, kdy známý český dokumentarista Janek Rubeš vyzval lidi, aby natočili videa o svém městě. V té době Jan Machovec ještě studoval v Praze, chuť natáčet ale přetrvala. Po dostudování se vrátil do Mostu, kde poznal několik zajímavých lidí, se kterými mu projekt přišel realizovatelný. Pavel Skála z Divadelního klubu Školka, s nímž napsal scénář a video spolurežíroval, radil průvodkyni, jak se chovat před kamerou, a zapojili se i šikovný mladý kameraman Dan Schön a Aleš Novák se svou hudbou.

Video tvořili dva roky

Video vytvářeli po etapách a složili ho ze záběrů z let 2017 až 2019. „Bylo dost komplikované domluvit se v tolika lidech na jednom dni a ještě ten den mít hezké počasí,“ vysvětlil dlouhou dobu natáčení Jan Machovec. Video stříhal letos v létě během volných večerů a minulý týden ho dal Youtube, kde už má 4000 zhlédnutí. Angličtinu nadšenci zvolili kvůli základnímu konceptu videí Janka Rubeše, ale také si uvědomili, že zvláště u Mostu by bylo škoda mít malé cíle. „Most by klidně mohlo hostit mezinárodní Fakultu architektury nebo Krajinářství. Most o to skoro žádá a místní lidé by si to zasloužili,“ dodal Jan Machovec.

Oficiální propagaci Mostu posílí i radnice, která se připojí 24. října ke kampani Den turistických informačních center ČR. V Turistickém informačním centru Most uvidí návštěvníci filmy Chrám z popela zdvižený, který je věnovaný světově proslulému mosteckému kostelu, a Perly českých měst – Most, což je dokument o historii a současnosti města. „Všem, kteří dorazí na promítání, bude zdarma nabídnuta káva nebo čaj a odnést si budou moci drobné předměty a děti balónky,“ sdělila mluvčí radnice Klára Vydrová. První promítání začne v 10 hodin a další budou každou celou hodinu až do 16 hodin. Akce se koná ve spolupráci s Asociací turistických informačních center ČR a podobný program bude ve více než 170 informačních centrech v ČR.

Gang údajných novodobých otrokářů u soudu v Ústí
Rozsudek v kauze zotročování lidí v Anglii zatím nepadl