Botanik Vít Joza během průzkumu výsypek v okolí chemických závodů v Záluží nalezl novou lokalitu jedné vzácnější orchideje, bradáčku vejčitého (Listera ovata). V okresu Most je to teprve druhý výskyt v současnosti.

"Nález je zajímavý hlavně tím, že tento druh v širokém okolí v minulém století takřka vymizel a objevil se teprve v posledních letech," sdělil Deníku přírodovědec. 

Obě lokality jsou podle něj na starších zarostlých výsypkách po těžbě uhlí. Bradáček není zvlášť nápadný a na pohled atraktivní druh, ale jeho návrat je podle botanika další informací, že industriální krajina v Podkrušnohoří je přírodovědně zajímavá.

Jen o kousek dál našel jeho kolega Jaroslav Bažant silně ohroženou užovku hladkou (Coronella austriaca), která je ale v blízkém Českém středohoří i v Severočeské pánvi celkem hojná. V okolí nálezu jsou také poměrně hojné některé chráněné druhy obojživelníků.

Mostecko je podle botanika zatím z hlediska orchidejí poměrně chudé (rostou tu 4 druhy, z toho jediný hojnější) a nepříliš dobře probádané. Navíc přežívá mezi lidmi nedůvěra k přeměněné krajině. "Zdejší výsypky mají dosud u části veřejnosti stále ještě zbytečně špatnou pověst," uvedl.